• 瀏覽: 40,894
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表

?20190515205502

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
就算關愛助 .. 都唔係一定要讓 .. 

哈哈哈哈哈

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
多幾個這種道德 L
天下都吾會再太平

回覆 引用 TOP

其實唔讓都冇乜野既 過到自己良心就得

回覆 引用 TOP

有心讓就唔駛人叫都會讓!
無心讓嘅打佢都唔會讓架喇!

回覆 引用 TOP

多撚事

回覆 引用 TOP

係又嘈,唔係又係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mib04 於 2019-5-16 10:33 AM 發表

這個網友被那男女用粗口拒絕後,點解唔要求其他乘客讓座
被要求, 便不是讓了.
其他非佔用關愛座的好像有了免讓金牌.座定定睇戲.

騙徒手法,萬變不離其中,請得蛇宴,派得齋餅,必定係壞人,市民提高警覺,小心被騙!!二戰後日本人殺害過多少個中國人???中國人卻殘害了多少自己的同胞???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 07:59 PM 發表

好空既車廂應該加座位,唔好本末倒置

唔加座位就要加班次,等乘客有得坐,而唔係引伸社會問題,咁樣係搞分化

我一直都講,真相係港鐵計好數唔比位你地坐,之前咁多次吊黎吊去既討論,無幾多人睇得出重點,只顧拍片公審 ...
坐在地上咪得囉
https://www.youtube.com/watch?v=yVMHEF09jWU

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

賤人是也

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虎影俠 於 2019-5-16 07:55 PM 發表

人係自撚私,個個講唔讓
到你老撚左個時希望唔好角色倒轉
自私是人天性,你我都係,除非不是人。
老左?若果早死點計?而且邊個話年輕冇讓老時冇人讓?邊個知?

大把食綜緩冇交過税。

一句話:無恥便無敵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chriswonghihi 於 2019-5-16 04:03 PM 發表

明顯事主係一個弱智,咁簡單嘅道理都唔明,俾人用粗口鬧係應該嘅
真係智障的道德撚。

行唔到,企唔到,唔好搭地鐵,巴士,可以搭的士。或者少啲出街。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 07:47 PM 發表

同意,依家d人係咩思想呀,基本禮貌,尊重,敬老扶幼,一d品德都無,唔係話做道德L,呢d係好基本做人應該要做

唔好講什麼老奉要讓,法例有咩規定,犯法架等等垃圾說話 唔讓都算數,唔洗小九人嘛,呢樣唔係最心寒,最心寒係睇到d留言,竟然有好多人支持以上行為 ...
好地地講讓坐又關政治事!好心就正常討論啦!

會唔會係叫人讓座位仁兄仁姐嘅語氣態度有問題呀?

回覆 引用 TOP

從前有德育課程,德育該是從小朋友開始學習,但現今的香港垃圾教育下連一些老師也不知所謂!

尊敬老弱,該是發自內心,而不是強加他人身上而服從吧~

可喜是在火車或地鐵內還見到些愛護老弱的中國人(是包括內地的同胞)

回覆 引用 TOP

可以考慮非繁忙時間,先有老人乘車2蚊優惠。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]