• 瀏覽: 43,439
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
亞伯撞岩果刻出街,唔通就等到非放工時間先上車,on nine! 俾你會唔會甘做,會先好講人!
另外,2蚊優惠係佢應有既福利,同幾時搭車無關。

冇責任要讓

唔使講,的確有權唔讓,但人哋老到企唔穩都唔讓,就係冇人性。

坐下車都要比人鬥-事主諗下當事人感受先啦!佢讓係情-唔讓係理,邊有得夾硬黎

一邊強出頭一邊冇教養,兩個老人家都未出聲。

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表
https://rs3.sinahk.net/1y/cap/crop/0/010/160/401/c.jpg?20190515205502
https://rs3.sinahk.net/cap/9/2019/05/16/8/8910d987beac75f6b56f4d43b07813e9.jpg

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
你比埋我的車錢咪讓比你lo

遮住個名做咩柒,等我得閒去問候下,道德綁架撚最好出埋的士錢比阿伯阿婆

阿伯自己都未出聲,事主真係多戀事,真係搏小!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:43 PM 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
學習過程相同,學到嘅都不一樣。
何況幾十年間,世界變得好快,修養,家教,禮貌,道德,已經出現多種理解,所以讓座也講下有冇犯法,講下自己有沒有責任等

直接立法,鐵路巴士座位只供70歲以上、孕婦及傷殘人士坐,健全人坐下,要判斬腳之刑!

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
認同,有時放工真係好攰想坐下,已經專登過多2個站係油麻地上車諗住有位坐,架車去到旺角站後,有老人企你面前,心諗你地老人係咪應該去多1個站油麻地就已經有位,吾好要人讓 😨

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 06:43 PM 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
Totally agreed!

讓座呢D野冇得強迫...
下下公審人就啱哂?
附近8個位都冇人讓
點解淨係針對其中兩個後生?
因為好"恰"D?

引用:
原帖由 s336990 於 2019-5-16 07:27 PM 發表

你朝早搭西鐵睇吓先講無人坐
唔係喎,當年好多人話係大白象工程

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]