• 瀏覽: 43,560
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
香港多廢老
仲有好多係新香港人黎

狗男女如坐關愛座就讓給長者坐

後生仔女咁仆街,他朝君體也相同,呢D人無好下場

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表
?20190515205502

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
我始終覺得讓座是一種美德,在這個充滿歧見的世界只是做一些舉手之勞的事何樂而不為呢? 我的長輩由細到大都教導我強者要關懷弱者如果那一刻你以強者身份來讓座給一個弱者某個程度上都應該有些自豪吧🤔🤔🤔🤔🤔

點解成車唔問,係要最呢對男女? 因為佢地坐咗關愛座? 定係因為佢地後生?

係咪有排序㗎? 年青人由18歲計起要讓座? 28歲就唔嘅讓? 16歲讓唔讓?

男讓多家女讓多? 有冇國籍之分? 身型大細? 200磅以上唔洗讓? 有精神病呢?

做完手術外表睇唔出洗唔洗讓? 做咗48個鐘放工洗唔洗讓? 深近視戴眼鏡呢? 拎住重嘢呢?

請問邊個可以決定係要邊個讓座? 邊個被讓座? 淨係得老幼之分?

引用:
原帖由 wasana 於 2019-5-17 12:00 AM 發表

相知邊條
28H1d/e 都可以中
拗字面冇用 同新聞有冇案例最實際

大肚婆,高齡老人,傷殘人
應該邊個優先坐

80歲應吾應該讓座比81歲坐

我覺得唔讓坐就算啦,無需要粗口惡言相向。 

引用:
原帖由 chungalex78 於 2019-5-17 12:34 AM 發表

我始終覺得讓座是一種美德,在這個充滿歧見的世界只是做一些舉手之勞的事何樂而不為呢? 我的長輩由細到大都教導我強者要關懷弱者如果那一刻你以強者身份來讓座給一個弱者某個程度上都應該有些自豪吧🤔🤔🤔🤔🤔 ...
同意。

引用:
原帖由 活著就是希望 於 2019-5-16 07:50 PM 發表

同意,一係取消,一係強制讓座唔讓就罰款,叫人自動讓座比有需要既人士以香港人現時既質素無可能,試過同一個大左肚的朋友搭地鉄,個個扮玩手機無反應。 ...
其實你個大肚朋友可以主動提出要求叫人讓座
人地唔肯讓你先再上嚟批鬥啦。
不過咁,人地讓唔讓座係人地既個人意願,你無權干涉,無權單單打打,正如第三世界國家既細路無野食人地叫你捐錢你都可以唔捐既,我亦唔可以因為你唔捐就上網單打你。
呢啲同人種質素毫無關係,純粹出於你意願,你亦可以因為自己受傷/病/返咗成日工好攰而唔讓座既。請你唔好亂扣現代香港人/現在香港年輕人既帽子,就係咁。

自從出左關愛座後,連企位班老人都會一手推開後生搶扶手
一下撞開你唔出聲個種(咁係咩意思 , 你老大晒嗎?)

同埋霸住做人牆唔俾月台轉車的人上車

已經怕鬼左佢地,同埋佢地D家屬好鍾意搵後生笨
特登企係你前面迫你讓, 唔好意思自從有關愛座後我更加唔讓
因為在我受傷行唔到期間受盡長輩們的禮待
好的會痛自己諗辨法帶定幾支止痛藥膏鬆肌肉
唔掂比錢坐其他交通工具好過,費時眼冤

仲有份工最少由出門起企10個鍾以上,加班16個鍾
邊有咁好心情照顧你 前世欠左你嫁

呢位網民平時應該好少上fb/睇新聞
一早預咗網民咁既反應啦
仲擺上fb丟架
對面有個50歲既又唔問? 50歲都好氣好力, 咪蝦後生仔
佢想讓座唔代表人地都想讓, 尊重下人地私人時間, 咪阻住人啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]