• 瀏覽: 43,654
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2019-5-16 08:24 PM 發表

道理上坐關愛座嘅人
一定要讓座
如果坐緊關愛座嘅後生係患病或殘疾人士呢?雖然你睇佢表面冇乜特別四肢健全

引用:
原帖由 ie7 於 2019-5-16 10:10 PM 發表

香港系一個畸形反智既社會,你講美德,佢地只會當你傻
如果青年男女係大陸人香港網民嗰反應又唔同㗎喇

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-16 18:43 發表

睇翻呢度留言,都幾失望。
讓座,係修養,家教,禮貌,什至係道德,唔係法律,和排隊上車一樣……真心我不覺得開口那人有問題!
認同!

引用:
原帖由 團長99 於 2019-5-16 08:36 PM 發表
我有一次早上坐地鐵已經訓著左(好累昨日ot深夜)突然有個拍醒我叫我讓位比佢老公,佢老公行得走得重精神過我,唔該都無,我當時真係好燃火
咁之後點?

引用:
原帖由 sana_1010 於 2019-5-16 07:24 PM 發表

同我平時趕返工既諗法一樣😂😂趕返工時間衝緊去地鐵站總係有一大班老人家慢慢喺條街度行,霸哂成條路慢慢行,想zip去前面都zip唔到,我就會諗點解你地全日流流長唔可以遲d先出街散步,一定要返工時間出黎慢慢行😂😂😂😂 ...
呢D老人家做咩同返工人逼,
所以返工放工一定唔讓座,
除咗大肚婆,因大肚婆都要返工。

引用:
原帖由 JosephLui 於 2019-5-16 10:23 PM 發表

如果青年男女係大陸人香港網民嗰反應又唔同㗎喇
絕對系,大陸你吾出聲大把人讓,如果2個青年操國語,一早千夫所指

所現在坐交通工具, 見到得返關愛座一定唔會坐...  如有緣搭港鐵, 有幾多位都唔會坐, 不如一開始搵個好企既位置企足全程就好了

整一卡長者專列

引用:
原帖由 87er 於 2019-5-16 10:24 PM 發表

呢D老人家做咩同返工人逼,
所以返工放工一定唔讓座,
除咗大肚婆,因大肚婆都要返工。
唔俾去醫院覆診?

成班都onL79,自己唔敬老無同理心無同情心無公民意識都算九數,係嘅都匿埋一二邊暗啞底啦。

而家風氣竟然仲要面皮幾尺厚大大聲小狗人,話自己係高尚城邦L,後生高學歷,到要讓座就變老弱病殘低B白痴。

一句講哂垃L圾

老人家出入點解唔搭的士

引用:
原帖由 曹木各 於 16-5-2019 10:25 發表
https://rs3.sinahk.net/1y/cap/crop/0/010/160/401/c.jpg?20190515205502
https://rs3.sinahk.net/cap/9/2019/05/16/8/8910d987beac75f6b56f4d43b07813e9.jpg

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
人有惻隠之心!若沒特別原因!應讓!

引用:
原帖由 benchu100 於 2019-5-16 04:56 PM 發表
每一隔 其實都有關愛座 無位時 應該先要求坐關愛座嘅人讓位 如果坐關愛座嘅人都老弱傷殘 先再打其他位主意 唔係企近邊個就邊個讓 咁關愛座有咩作用 ...
但好多時好多老人家有關愛座吾坐 照坐普通位 變左佢坐一個位 人地兩個都冇得坐

引用:
原帖由 公主公主 於 2019-5-16 10:28 PM 發表
所現在坐交通工具, 見到得返關愛座一定唔會坐...  如有緣搭港鐵, 有幾多位都唔會坐, 不如一開始搵個好企既位置企足全程就好了
同意呀,我都係咁……返工坐足八個鐘,上下班寧願企

引用:
原帖由 wingaman 於 2019-5-16 10:31 PM 發表
成班都onL79,自己唔敬老無同理心無同情心無公民意識都算九數,係嘅都匿埋一二邊暗啞底啦。

而家風氣竟然仲要面皮幾尺厚大大聲小狗人,話自己係高尚城邦L,後生高學歷,到要讓座就變老弱病殘低B白痴。

一句講哂垃L圾 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]