• 瀏覽: 43,536
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
其實老人家企一陣都頂唔順既, 盡量唔好返工放工時間迫車

原來香港仲有人讓座,正命我地好過大陸人同父母有教養。

引用:
原帖由 kauqi1207 於 2019-5-16 08:20 PM 發表

有時說話又唔咁講。 唔通放工時間唔準老人家搭地鐵咩。 其實後生仔俾阿伯坐下又有幾辛苦呢。 佢幾十歲讓下佢。我個人都覺得應該(我個人)
老人家退左休,趕返屋企係趕住煮飯定係趕住睇cctvb?佢地都係外出娛樂啫,幾十歲人點解仲係唔通氣要同啲辛苦左成日果啲打工仔爭位坐?

引用:
原帖由 回憶的閣樓 於 2019-5-16 07:37 PM 發表

唔係喎,當年好多人話係大白象工程
當年話大白象工程,依家話排幾班車都上唔到,香港人真係難服侍

引用:
原帖由 nightkidchan 於 2019-5-16 09:03 PM 發表

大家和平討論! Good ! 😊😊👍🏻
我自己覺得唔係話一定要讓,可能有時年青人工作都會做野做到腳軟 ,好攰,唔讓都唔係一件好大既事,最大問題係唔讓,而自己想法係,我做咩要讓你,老奉架,你地阻住地球轉

如果當時心態係,我都超攰,讓唔到你,係可以接受

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
老人家年紀大,經常出入醫院覆診,醫院俾既覆診時間正是繁忙時間,在繁忙時間使用地鐵也沒辦法。

引用:
原帖由 後天芳香的留言 於 2019-5-16 08:56 PM 發表

香港啲後生仔正冚家產,好似我坐骨神經痛,70歲人,不能站立的,從來沒有人譲坐,每次都是坐在車頭車尾的或者車卡交接車間的地上,從來未試過有香港人讓座俾你,呢班正仆街,大陸反而很多人會讓坐給你,泰國呀,星加坡都很多人讓坐,就是香港呢啲後生仔正冚家剷 ...
show張身份証黎睇睇先啦,70歲有病會拎唔到資助去買電動輪椅?唔企得唔通係瞓住入車廂?

地鐵厠所都無,老人家要去那處柯,又要同職員關愛厠

跟本就是社會教出來行為

讓坐是個人美德,是自己願意的!自己對得住自己!
不過持老賣老,就不是那麼好了!

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-5-16 10:36 AM 發表
點解唔開多幾班車?迫到市民無位坐
柒到搵窿捐,仲咁問!

引用:
原帖由 mac02 於 2019-5-16 09:06 PM 發表

老人家退左休,趕返屋企係趕住煮飯定係趕住睇cctvb?佢地都係外出娛樂啫,幾十歲人點解仲係唔通氣要同啲辛苦左成日果啲打工仔爭位坐?
老人家身體差,經常去醫院覆診,覆診撞正繁忙時間也沒辦法。

引用:
原帖由 kks668 於 2019-5-16 06:06 PM 發表

讓不讓坐是那人的自由,條友做咩咁多事?🤔
X2

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]