• 瀏覽: 43,475
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
算啦 大西北西鐵線好少人會識讓座 點解 ? 路長途遠個個都想坐 

但係見到老人家好心就讓一下啦 好多老人家腳痛真係唔太企得耐

香港道德淪亡又一例子,醜陋的香港人。

老人家平時唔駛做,
一上車就要人讓,
d年青人每日返10幾個鐘交稅,
坐下都話唔得?

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-5-16 06:44 PM 發表
讓唔讓喺睇吓有無同理心姐,大部份怪獸教出來嘅港孩點會有喎
d怪獸生怪獸教怪獸!

禾都試過俾個厚多士女人叫禾讓個位畀個阿伯坐。但當禾起身後,個阿伯話佢唔洗坐,下個站落車。

其實當時自己都唔太舒服,但個女人可能見就近便叫禾讓坐。

另一次,有個男人走到禾面前,話佢太太唔太舒服叫禾讓坐,當時自己身體OK,就讓了坐

引用:
原帖由 A1000 於 2019-5-16 10:49 AM 發表

敬老啦。
support

讓唔讓坐系要自願性則,大家都買咗飛,平等

咁都好po

成日都係呢啲讓唔讓座嘅問題。。
搞到搭地鐵時,如非必要,有位都唔想坐
廢事惹埋啲道德友亂吠!

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表
?20190515205502

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
香港地 自私冷漠很常見  心地好既人會讓座 年青人企一陣可以隻腳會行唔到 唔可以怪佢 係對冇責任讓座唔係關愛 呢個的確係  呢個真係好睇質素 同心地  只可說佢遇到2個廢青

另有一句 香X人最鐘意食花生 睇撚住你仆街最開心

首先祝福果對男女唔會活到果兩位老人家嘅年紀同白首。再祝福其他坐响度嘅乘客,特別係對面果個四眼仔以後都後都企唔到。罪過! 罪過!

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 08:52 PM 發表

Sorry,其實係我都無留意引用回覆都頭個段,不過希望大家可以互相體諒,好小事,唔洗咁大怨氣
大家和平討論! Good ! 😊😊👍🏻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]