• 瀏覽: 43,640
  • 回覆: 467
  • 追帖: 3
+6
On9讓係人情,唔讓係道理

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-5-16 04:20 PM 發表

法治是告訴民眾甚麼你是不能做的,是替人的行為規範設下限。先秦儒家的禮治是告訴民眾甚麼你是應該做的,是冀盼人的行為水準向上提升。

可能有部分人在號稱法治社會的香港活久了,認為自己的行為沒有低於法律的下限,便可理直氣壯了。這些人既然對自己的要求只在道德下限,我們還能要求甚麼?唯上智與下愚不可移也! ...
你可以去大陸住,選擇高,大,上。大陸人講時偉大,做時X撚。

老人跌倒沒人扶,訪問大陸人個個都話應該扶。只講不做假仁義。

引用:
原帖由 nightkidchan 於 2019-5-16 08:13 PM 發表

好地地講讓坐又關政治事!好心就正常討論啦!
師兄,邊度有講到政治?完全唔關政治事

讓坐又關道德咩事, 其實如果自己無需要又唔肯讓俾D有需要既人, 加埋果班搵借口話坐係度個後生仔都係有需要, 講咩法例無話要讓, 都有俾車錢, 要坐就坐的士果D, 佢地講既係自己既權利, 係絕對無錯, 同佢地講家教都晒氣, 錯既係個老人家唔好彩遇到佢地, 做好自己, 向前行唔好想想返以前既香港會開心D, 香港已經完左~

引用:
原帖由 上子 於 2019-5-16 02:48 PM 發表
其實放工很累的時候坐落位,突然出現個老伯楝響前面,有時真係吾係好想讓,真係心諗人地返工放工已經好累,你老人家就好心你吾好響呢個時間搭地鐵同人爭位啦,你有2蚊搭車優惠好心你響非繁忙時間搭啦!你響繁忙時間同人迫地鐵企響度,攪到人地讓比你又吾係,吾讓比你又吾係,累己累人! ...
有時說話又唔咁講。 唔通放工時間唔準老人家搭地鐵咩。 其實後生仔俾阿伯坐下又有幾辛苦呢。 佢幾十歲讓下佢。我個人都覺得應該(我個人)

回歸後教育是最成功的
咁先可以用慢性毒葯隊冧香港

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-5-16 10:25 AM 發表
?20190515205502

早前有一位西鐵乘客於 Facebook 群組「元朗吹水區」發帖,指坐西鐵時目睹一對青年男女 ...
道理上坐關愛座嘅人
一定要讓座

我次次都讓,但我唔係真係咁好心,而係廢時比人偷影放上網,過於形象問題,起身讓位一來好好睇又會比人講句唔該,二就周邊如果有女仔又可以顯得你有風度再問佢拎電話會比較容易,三來都係企多一陣姐後生細仔唔洗死,反正返工都坐到攰。

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 08:19 PM 發表

師兄,邊度有講到政治?完全唔關政治事
咁又關泛民乜事呀? 有無教養係自己既問題! 唔好賴其他野! 睇番自己之前個post先問我啦!

附件

0F37D8DF-C7C6-411E-A8BF-665A6692C83A.png(131.58 KB)

引用:
原帖由 nightkidchan 於 2019-5-16 08:25 PM 發表

咁又關泛民乜事呀? 有無教養係自己既問題! 唔好賴其他野! 睇番自己之前個post先問我啦!
師兄,你有無睇錯,泛民個d唔係我post,我意思係引用個師兄回覆,應同以前既人係比較禮讓等等

日嘈夜嘈,取消關愛座啦

老人家不用上班請幫忙不要繁忙時間坐公共交通,有時你見人有位坐嘅部分都係靠行兩層樓梯坐回頭車換返嚟…

其實自己覺得要讓就讓,唔需要有第三者多撚事!

那為什麼手持數個物業的人不對廣大的劏房居民 禮讓 一下他們的物業呢?
難道他們完全沒文化, 沒家教?

引用:
原帖由 金馬 於 2019-5-16 07:47 PM 發表

同意,依家d人係咩思想呀,基本禮貌,尊重,敬老扶幼,一d品德都無,唔係話做道德L,呢d係好基本做人應該要做

唔好講什麼老奉要讓,法例有咩規定,犯法架等等垃圾說話 唔讓都算數,唔洗小九人嘛,呢樣唔係最心寒,最心寒係睇到d留言,竟然有好多人支持以上行為 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]