• 瀏覽: 52,619
  • 回覆: 390
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 惡魔三六九 於 2019-5-16 09:53 AM 發表
人工高過白領咪大把人做囉  
香港傑青只喜歡做返 5 天工作

人地掃街同司機已經高過經理

所以宜家要改變思想態度,就算請個打雜番嚟,都要合理人工

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 10:03 發表
香港傑青只喜歡做返 5 天工作
唔通有人鐘意返6-7日咩

中國失業人口來港工程

引用:
原帖由 炎夏可愛的魚蛋 於 2019-5-16 09:54 AM 發表
整個洗碗機械人出黎,任勞任怨
仲有掃地, 倒垃圾, 洗厠所等好多厭惡性工入...

呢個post張圖好正. 我都想做洗碗

等睇政府要馬上要起人工島保就業

其實大把低技術/厭惡性工作,係新移民做.
係班盲反成日攞住少數唔肯做野既新移民黎講.

引用:
原帖由 ricehigh 於 2019-5-16 10:08 AM 發表
唔通有人鐘意返6-7日咩
獅子山精神去左邊

引用:
原帖由 唔睇大台 於 16-5-2019 09:38 發表
勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
作個理由將每日百五改為200人,填補低學歷工種的人力需要。

又俾特衰政府諗到條新橋。

其實首先唔好帶頭稱呼那些工種為「低學歷工種」,然後再為他們改名,例「街道美化師」「廢物處理專員」「碗碟淨化助理」,工作性質不是他們不入行的原因,而是因為讓人覺得這些工是低下,所以先無人肯做。
TBB開拍返部「街道美化師的50個情人」「廢物處理中遇上愛」「情傾淨化助理」為這些行業建立形像吧。

乜大學生就唔可以做低學歷工種?啲廢學科讀咗等於無讀

而家2019年,距離2027年仲有8年時間,8年間仲有大把變數,可能唔止8萬空缺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]