• 瀏覽: 52,611
  • 回覆: 390
  • 追帖: 2
+6
而家成6,7百萬一層500尺樓都冇問題。唔夠人就加人工請人,洗碗2萬,清潔3萬,點會有問題?租金高先係最大問題。

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 10:03 AM 發表

中國人思想荒謬啫; 高學歷,就一定要做高級工種??
係腥港傑青思想荒謬啫,寧願做宅宅鍵盤戰士都唔去做嘢。班腥港傑青唔認自己係中國人㗎

那時己一國一制啦,還有這

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-5-16 09:38 AM 發表
勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
一味讀書根本已經冇價值,是否搵到食一早已經與學歷脫勾

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 11:17 AM 發表

講到底,中國人口太多,根本就供(人力)過於求(職位); 實有好多人浮於事,鬼叫你搏命生咩?!
你對中國真係冇乜認識,去睇吓依家中國生育率先啦

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-5-16 09:38 AM 發表
勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
香港經濟好左太耐,而家間間公司都養一大堆高薪癈人。
外國一個水電工惡過一個物業經理。
香港一個大學生剛畢業都可以亂咁指揮老師傅。
只係 ,香港冇跟上時代節奏。唔肯接受時代巨輪既改變。
但個世界越黎越務實。
邊個先係重要,邊d先係可有可無。
時代既改變可以阻延,但無法改變。
藍領地位既提升只會越來越明顯。
一個可以係象牙塔內求其磨幾年時間,學既同同實際做野幾乎冇關係。
一個要實戰日捱夜捱先可以出師。
單講培養難度已經係天同地。
學歷讀書可以速成,技術冇捷徑,只有分上手快定慢,總之就係做,做到熟練,咁就係熟練工人。

香港搞笑在,比如政府,大型管理公司,請技工唔係由專業技工去招聘,因為技工冇地位。
而係由一班唔識既文職去招聘,結果一堆充工呃飯食之流充斥市場。

香港人力市場仲係按學歷去畫分。
但外國,專科技工係歸入高技術人材同專業人材,連移民都係優先。呢樣其實先係最大分別。

張相同個post有咩關係?

將果D 低學歷工種, 變成高學歷工種囉............

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2019-5-16 09:53 AM 發表
睇錢啦
出10萬元1個月洗廁所🚽

一直如是
城市發展後,勞動/低下/厭惡性工作都少人想做。
所以要出高價

引用:
原帖由 chris0080 於 2019-5-16 11:30 AM 發表

香港經濟好左太耐,而家間間公司都養一大堆高薪癈人。
外國一個水電工惡過一個物業經理。
香港一個大學生剛畢業都可以亂咁指揮老師傅。
只係 ,香港冇跟上時代節奏。唔肯接受時代巨輪既改變。
但個世界越黎越務實。
邊個先係重要,邊d先係可有可無。
時代既改變可以阻延,但無法改變。
藍領地位既提升只會越來越明顯。
一個可以係象牙塔內求其磨幾年時間,學既同同實際做野幾乎冇關係。
一個 ...
師兄完全正確

有AI唔駛驚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]