• 瀏覽: 52,630
  • 回覆: 390
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 月之民 於 2019-5-16 11:16 AM 發表

如果社會長遠要發展的話3間又太少
到時再加,點也沒可能11間?就好似今日講垃圾費,一面話為環保搞,一面派4000又用大量紙,又搞乜綠色債,全部咪又系錢!

2027先算啦

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-5-16 11:19 AM 發表

叫麥記7仔時薪$200請你啦!真係不吃人間煙火……
死返去發你個六合彩夢啦,百九痴

一個字: 錢 ......
如果洗碗/洗廁所 12hrs 有十萬蚊一個月 ... 相信大把人仆著去做 

簡單低技術工種其實已經不斷向自動化方向走 ......
你話洗碗工難找人 ? 已經有洗碗公司一條龍服務 ... 集中處理 + 設備扶助
機械人洗碗 ... 其實現在已經無咩技術困難
最大困難咪係成本 = 錢 $$$
到有一日用機械人做平過人手洗 ...... 
膽心洗碗工成為夕陽行業 ... 好過膽心無人洗碗 la !

引用:
原帖由 changemylife 於 2019-5-16 11:10 發表

吸史渠都有3,4萬人工,你會吾會做,問題社會地位底,大部人接受吾到
尼個係文化問題個個都吹要讀大學先搵到錢
咩萬x 皆下品唯有讀書高文化 但出尼句野係最多讀書人但又比人打到卜街又不斷割讓土地比人既宋朝

以前外國讀書, 識有d 人唔鐘意讀書有大學讀唔讀去學做車房
個時我心諗佢係咪傻左 但其實我咪又用香港文化去睇人 香港一定要讀大學先得
如果香港可以做到好似外國咁有大學讀唔讀去學做車房都冇人覺得有問題就得

引用:
原帖由 預言家_諾查丹 於 2019-5-16 11:19 AM 發表

叫麥記7仔時薪$200請你啦!真係不吃人間煙火……
戶口得果2千紋仲吾快D去搵工。

到時分分鐘人工智能做哂 社會係不斷進步 低學歷工種交比AI吧

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-16 11:17 AM 發表

講到底,中國人口太多,根本就供(人力)過於求(職位); 實有好多人浮於事,鬼叫你搏命生咩?!
文中話-人口出生率低!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]