• 瀏覽: 52,605
  • 回覆: 390
  • 追帖: 2
+6
引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-5-16 09:38 AM 發表
勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
放心啦、呢卄幾年嚟咗百幾萬低學歷移民、果幾萬空缺其實應該唔夠分、除非個個走尼食綜X、攞香港人着數就另計

外勞係必要

只怪而家太多垃圾可以入大學
不過洗碗工真係搵得多過所謂做文職嘅垃圾

引用:
原帖由 向楓 於 2019-5-16 10:25 AM 發表

完全同意,歐美一早系咁,唔明白之前政府搞乜教育產業化?講真,全球經濟本身系點運行?人類通過勞動去賺金錢,再用於社會購買所需,搞咁多大學生,市場又冇辦法吸收,人工低勞動力高,大學生根本唔會做,到後來只系搞到今日咁!可不行返教育精英制 ...
香港物價樓價升得咁快
工種間嘅人工差距極大
政府俾多d人向上流動並無不妥
低學歷工種難請人就會提高人工
吸引人地做
況且,大學生都有質素之分
爭唔過叻嗰班嘅大學生咪轉做呢d工囉
只要出得高人工自然有人做

super red 又有機會發揮 .... 借題果隻

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 10:13 發表
獅子山精神去左邊
世界好多國家都五天工作,週工時45或更少,仲要有可觀福利,系香港跟唔上人地腳步,導致勞動人口流失去了外地,根本與人無尤......

引用:
原帖由 多拉肥夢 於 2019-5-16 10:43 發表
只怪而家太多垃圾可以入大學
不過洗碗工真係搵得多過所謂做文職嘅垃圾
睇下咩文職la
如果洗碗洗12粒鐘先高過文職8粒鐘少少就唔係高囉
要計埋時薪先準

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2019-5-16 10:35 AM 發表

機械人遲啲做埋領導人個位
美國本來已經試用超級電腦進算政策,但特朗普上台後沒參考過,佢覺得自己是成功人仕,個腦勁過電腦

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-5-16 09:38 AM 發表
勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
揾依家啲大學生做咪得咯,佢哋唔洗厠所對社會仲有甚麼貢獻?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]