[本港新聞評論] 政府料2027年高學歷勞動人口供過於求 較低學歷工種「工求人」 香討焦點

人工咁低有鬼人做咩

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
高人工又會轉嫁消費者

回覆 引用 TOP

港孩邊會放下高貴大學生身份只會怨天尤人

學歷不如人生閱歷,
而人生如戲,
能睇多d電視劇,
就會豐富人生經驗

.

回覆 引用 TOP

好事黎丫。有錢。發達既地方先會工求人

回覆 引用 TOP

香討人佳音

回覆 引用 TOP

洗碗3萬蚊個月'

引用:
原帖由 sictakho 於 2019-5-16 09:49 AM 發表

人工夠高咪做囉
完全同意,歐美一早系咁,唔明白之前政府搞乜教育產業化?講真,全球經濟本身系點運行?人類通過勞動去賺金錢,再用於社會購買所需,搞咁多大學生,市場又冇辦法吸收,人工低勞動力高,大學生根本唔會做,到後來只系搞到今日咁!可不行返教育精英制

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-5-16 09:38 AM 發表

勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
藍領市

自由市場調節,易請既無咁好人工好正常,難請既先要高人工!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-5-16 09:38 AM 發表

勞工及福利局向立法會人力事務委員會提交文件,匯報「2027年人力資源推算」的主要結果。因人口高齡化及生育率偏低,勞福局預料在2027年有約20萬名65歲或以上長者是勞動人口,而然本地人力依然是供不應求;數據顯示,供求的差額高達17萬人。局方亦在文件中分析出,未來高技術職業組別的勞動人口所佔比例會增加,然而在2027年的「研究院」學歷的勞動人口將供過於求,反而「學士學位」、「初中及以下」學歷的工種將 ...
我碩士畢業
不過如果呢啲“較低學歷工種”
人工夠高的話,我一定轉行。
講到尾因為人工低、又辛苦,先會無人做。

到時咪包裝下,比個靚名呢啲低學歷工作,豬肉佬都可以叫肉類切割師~

上世親親而愛私,中世上賢而說仁,下世貴貴而尊官。

回覆 引用 TOP

唔駛2027啦,而家已經係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 惡魔三六九 於 2019-5-16 09:53 AM 發表

人工高過白領咪大把人做囉 
其實如果人工夠高,掃街洗碗我都肯做

所謂夠高,我既標准係我而家做到PK份工既7成

春有百花秋有月
夏有涼風冬有雪
若無閒事掛心頭
便是人間好時節
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-16 10:13 發表

獅子山精神去左邊
尼d 9 up 既姐, 比你你都唔鐘意返咁長工時人工又低又冇前途冇野學la
張心比己

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。