• 瀏覽: 14,269
  • 回覆: 210
表明立場就更好了,不用對澳洲有遐想了。正如侵侵講過中國對貿易不妥恊,下屆佢當選就更苛刻,咁就不用簽,簽又死唔簽又死,大家攬住死,講真老尾肯定死先!

引用:
原帖由 kam0001 於 2019-5-16 06:21 AM 發表

哩 d 正正係大陸人嘅睇法
第一句係資本主義社會的待客之道,第二句是警世語、籲提防被熟人行騙。

情況好比男女關係,國際舞台上,澳洲,只是豬扒一件而已,投不投懷,冇咩關係。

朋友 .. 是用來出賣 .. 澳州佬深明處世做人道理 .. 哈哈哈哈

不嬲都係咁

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-5-16 05:42 AM 發表

老實講,客戶比朋友更重要,生存之道~
屎眼聯盟有無5豬用

你情我願

澳洲五眼聯盟嚟
當然架
有咩出奇?

朋友。。。。貧友。

引用:
原帖由 foreverwar 於 2019-5-16 04:56 AM 發表
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2790619

讓中網友氣炸 澳總理:中國是客戶 美國是朋友

〔即時新聞/綜合報導〕澳洲總理莫里森(Scott Morrison)日前對記者表示「中國是客戶,美國是朋友」,這句話引發澳洲華人社區反對,中國網友在網路上也紛紛辱罵澳洲「欠收拾」。

《美 ...
大陸呢個政權到處樹敵, 無藥可救

支持

引用:
原帖由 foreverwar 於 2019-5-16 04:56 AM 發表
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2790619

讓中網友氣炸 澳總理:中國是客戶 美國是朋友

〔即時新聞/綜合報導〕澳洲總理莫里森(Scott Morrison)日前對記者表示「中國是客戶,美國是朋友」,這句話引發澳洲華人社區反對,中國網友在網路上也紛紛辱罵澳洲「欠收拾」。

《美 ...
正所謂朋友拎嚟幫,人客拎嚟劏

即係酒肉朋友,大家價值觀唔同

曲線話美國窮

去睇完整的報導啦。睇下澳洲其他政客回同呢條友劃清界線

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]