• 瀏覽: 34,501
  • 回覆: 214
+6
小學生都明白,如果好似侵侵講到咁多錢入庫房,佢做乜要派成隊人飛來飛去談判?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-5-15 06:47 PM 發表

BBC係咪即係Big Boys Club ?
CCTVB肯定係收咗錢幫中國講嘢

...

引用:
原帖由 snooboy 於 2019-5-15 10:01 PM 發表
小學生都明白,如果好似侵侵講到咁多錢入庫房,佢做乜要派成隊人飛來飛去談判?

唔談判失敗又點再加關稅呢

引用:
原帖由 snooboy 於 2019-5-15 10:01 PM 發表

咁點解副總理要去美國?

引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-15 10:05 PM 發表

咁點解副總理要去美國?
佢係訪問同記者講知道去美國無成果, 但是唔想同美國關係破裂.

引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-15 09:51 PM 發表

如果所有貨品都係大陸做,就真係會引發通漲
而家美國根本就冇廠生產一般零部件。而要搵代替生產商,好難。因為冇咁大嘅生產能力。價錢又必定比中國制造貴。
大部份電子產品又係响中國組裝。
其它產品,因為中國人工高漲,可撤離嘅已經撤離。留下嘅就係不能撤離。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-5-15 09:25 PM 發表

留意吓你買嘅外國牌子產地,好多已經唔係大陸造。
仆街仔 我地華人 用過億生換取令天的知識!  你朋什麼否決我們!?  在華人歷史上 你精蟲也不是 !

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2019-5-15 09:57 PM 發表

現在美國還有信譽嗎?一早比侵侵搞到破產啦!
呢個係你主觀願望姐. 美國盟友肯受, 都吹佢地唔脹. 佢地想中國經濟被拉落黎, 佢地就經濟起飛, 此消彼長, 佢地個個都想中國死.

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-15 10:09 PM 發表

而家美國根本就冇廠生產一般零部件。而要搵代替生產商,好難。因為冇咁大嘅生產能力。價錢又必定比中國制造貴。
大部份電子產品又係响中國組裝。
其它產品,因為中國人工高漲,可撤離嘅已經撤離。留下嘅就係不能撤離。 ...
講做生意中國人同猶太人不相伯仲,利字當頭咩力量都擋唔住

引用:
原帖由 Ringow222 於 2019-5-15 06:54 PM 發表
看看中國的反應,和願意繼續談判的態度,你可以感受到中國不可能像 BBC 所說般不受影響
莫講話中國對住美國會願意談判,即使對住尼泊爾或非洲小國,你都睇到中國一視同仁,以平等和善態度去談判雙邊貿易安排,你幾時見過中國以自身龐大經濟優勢去向別國指指點點?

中國係講平等外交既國家,而且講得出又做得到. 美國就唔懂尊重別國喇.

你睇中國跟韓國簽定相邊既平等自由貿易協定,不促半年時間,韓國就出賣中國去讓美軍喺境內部署蕯德系統,中國都只制裁為美軍出讓出土地部署既樂天集團,而無撕毀中韓自貿協定,即使後悔亦繼續遵守已簽定既雙邊協約.

你又睇美國,跟伊朗簽定核協意都可以撕毀反悔!  上年2018年5月跟中國談妥貿易談判,都可以臨簽紙前反口,以要加入驗查機制為理由,逼中國從新談判,而且仲係各條件大幅度加辣,根本唔係加入驗查機制咁簡單,美國有抱持尊重態度去看待2018年5月前既談判,有尊重別國嗎?

中國會尊重別國,即使係弱如尼泊爾,中國亦會鄭重看待其國家尊嚴.

引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-15 09:35 PM 發表

幾個月前無記做過套改革開放五十年第一集就講飛達帽業顏寶玲,一早全部生產線搬哂去孟加拉
仲講孟加拉,人哋搬咗去埃塞俄比亞啦。搬得郁早就搬咗啦。

引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-15 07:51 PM 發表
商人永遠都係利益追逐者,如果可以慳到25%稅,你估唔會揾替代品?
揾到就得,但唔知幾時!
唔知美農產品等唔等得!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-15 10:05 PM 發表

咁點解副總理要去美國?
你咁問就多餘,依家中國有講唔在乎咩,係顛佬日日掛在口話唔旨在談判,因為大把錢入庫房呀
你理解力低定扮唔明?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-5-15 10:31 PM 發表

揾到就得,但唔知幾時!
唔知美農產品等唔等得!
美國農業一早四五十年前都機械化,農業佔勞動人口都唔知有無1%,所以美股睇指數只會睇非農業職位指數,會有投資者會睇農業人口指數?況且美國農產品多到食唔哂倒哂去都唔會蝕。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]