• 瀏覽: 34,545
  • 回覆: 214
+6
引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2019-5-15 07:48 PM 發表

其實美國就係因為自己有5千幾億子彈可以來對付中國千幾億,先敢發動貿易戰。若美國得千幾億中國貨加稅,而中國有5千幾億美國貨還擊,美國就唔敢發動戰爭。美國勁在只賣千幾億貨比中國,而自己買五千幾億中國貨,等中國毫無招架之力。美國有先見之明,智慧深可測。 ...
貿易戰剛開始時都好多盲毛講中國三個月內必定跪低啦!依家貿易戰打左幾耐呀!🐷

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-5-15 09:33 PM 發表

你可以靜d?  不受歡迎!    我代表華人世界20多億人口    拒絕你進入華人圈!
原因?  他冇站在我們華人利益   而破壞我信任  結構   不受歡迎人物!

引用:
原帖由 nelsonhui909 於 2019-5-15 08:43 PM 發表

1: 美國進口商只會短期加價俾消費者、長遠會揾越南菲律賓印度廠取代中囯。廠商老闆可能大量搬廠去其他東南亞國家、就好似90 年代咁廠北上咁一去不返。
如果大量廠商走資、中央從廠商抽的稅也會大量減少。另外除了工廠工人外、從事出入口的運輸業數以千萬計的人也大受影響、最後因為大量人員收入少了甚至失業、繼而再影響內需零售飲食等消費。經濟從此下滑。 ...
支爆鳥。

引用:
原帖由 借錢梗要還 於 2019-5-15 06:03 PM 發表
摘要:
1.貿易戰擴大,到底誰是最大的輸家呢?
向美國政府交關稅的是美國的進口商,而不是中國公司。美國進口商因交關稅而增加的額外成本,很可能用加價的方式直接轉嫁到美國消費者身上。

2. 關稅對中國的影響:
沒有任何證據顯示,中國公司已經開始減價來吸引美國公司買貨

3. 關稅對美國的影響:  
消費者和公司承擔了關稅成本的絶大部分。那些在美國2016年大選中支持特朗普的地區內的農 ...
冇理由架 BBC 一定造假

好多玻璃心出黎反擊

end user suffers 

BBC反蕭若元才子

引用:
原帖由 Ringow222 於 2019-5-15 06:54 PM 發表
看看中國的反應,和願意繼續談判的態度,你可以感受到中國不可能像 BBC 所說般不受影響
用你嘅邏輯推論,中國去美國反檯話明唔會接受美國嘅條件後,美國仲講未決定最後加徵關稅,準備派人到中國傾,更話好快就會達成協議。咁美國咪係好驚。
當然,我都覺得中國都會有影響。但只係對小形企業。對中國冇乜大影響。反而美國就唔同。美國會面對物價上漲,經濟倒退(因為美國經濟以內部消費為主。美國人又冇積蓄。物價漲,美國人就會減少消費)。換句話講,美國會面對一次小形滯漲。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-15 09:48 PM 發表

用你嘅邏輯推論,中國去美國反檯話明唔會接受美國嘅條件後,美國仲講未決定最後加徵關稅,準備派人到中國傾,更話好快就會達成協議。咁美國咪係好驚。
當然,我都覺得中國都會有影響。但只係對小形企業。對中國冇乜大影響。反而美國就唔同。美國會面對物價上漲,經濟倒退(因為美國經濟以內部消費為主。美國人又冇積蓄。物價漲,美國人就會減少消費)。換句話講,美國會面對一次小形滯漲。 ...
如果所有貨品都係大陸做,就真係會引發通漲

中美都無影響(美農有補貼),美國收稅至富,美國贏。

引用:
原帖由 masasa 於 2019-5-15 08:35 PM 發表
西方國家,日本會幫美國, 只要打敗中國, 經濟就可以爬中國頭, 個個都想中國死. 美國仲可以賣石油. 講掟錢, 中國要有實錢打, 美國就算唔用實錢, 用美國信譽, 督手指, 盟友照受, 贏硬. ...
現在美國還有信譽嗎?一早比侵侵搞到破產啦!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-5-15 09:25 PM 發表

留意吓你買嘅外國牌子產地,好多已經唔係大陸造。
人性  就是自私 侵略   !  合理解釋人   而你傷害及破壞立埸言論   比伊波拉病毒更恐怖    伊波拉病毒  特質  今主宿者死亡  同時令自己死亡!  我們華人專重生命  也接受所有病毒存在!   但你太恐怖  令人類不能接受!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]