• 瀏覽: 22,934
  • 回覆: 230
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-15 04:18 PM 發表

中國黃豆自己食都唔夠
以前祇不過在各方面賺咗你哋錢,
唔好意思你又冇乜嘢好買,
噉唯有買啲豆返嚟食啊,呢樣嘢其實真係委屈咗中國嘅農民。

引用:
原帖由 133331628 於 2019-5-15 01:44 PM 發表
閹奴選擇性失明,突然信臺媒
咁就開心番,閹好真係好易呃
龍門任你搬
平時係到標籤哂咩彎彎媒體
依家忽然當係寶

RIP

又話尾國贏硬?

引用:
原帖由 133331628 於 2019-5-15 01:44 PM 發表
閹奴選擇性失明,突然信臺媒
咁就開心番,閹好真係好易呃
乜原來你哋成日轉貼嘅台媒唔可信嘅咩?

農民起義?

引用:
原帖由 熱狗OO 於 2019-5-15 03:21 PM 發表

為國家犧牲下囉, 大陸最興架喇, 大陸"為國犧牲"斷億計添喇我好肯定

況且美國農民佔美國全國人口幾多巴仙? 你自己GOOGLE下先喇

又, 美國農民中種大豆的農民佔全部農民幾多巴仙呀? 你又自己GOOGLE下先喇唔該

還有的就是, 美國的新聞可以講美國農民的苦況喎, 中國可以咩? 中國乜97負面新聞都唔俾講既, 你唔係唔知喇下哇? ...
冇錯,美國每一個工種都只是佔唔知百分之零點幾,可以逐個犧牲,
大陸人斷億人為國犧牲又可以越犧牲越多人,越富裕,越長命,這個就比較難理解了,
大陸禁負面新聞又有咁多大陸自己公佈的負面新聞,美國新聞自由但又打壓傳媒對美國政府的負面報導,總統更多次指責傳媒造假新聞,這個新聞自由的標準不是人人都可以懂得了

兇手特朗普

呢D五毛新聞 不值一看

貿易戰農民自殺害人不淺

其實美國的農民自殺率一向偏高, 當然貿易戰對佢哋亦都有一定影響。
但會唔會淨係因為唔好嘅戰令人自殺率增加, 呢一點就唔敢認同呀!

https://www.theguardian.com/us-news/2017/dec/06/why-are-americas-farmers-killing-themselves-in-record-numbers

引用:
原帖由 avman003 於 2019-5-15 03:24 PM 發表
農民就個個月月尾都要找數
特朗普話畀錢你,就唔知幾時先到,

冇錢找數係咪要自殺呀!
同一道理 香港 嗰個濕 九波4000蚊我而家都仲未攞到呀

Poor US

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]