• 瀏覽: 36,658
  • 回覆: 175
+8
擺脫到就唔使出關稅呢招啦

唔買 + 禁運, 打擊重大

根本美國國體已經脫離低成本 低價值生產發展 將呢d野外包比人自己賺利潤真係睇吾出有乜壞處 你要解決職位流失問題 應該係引導國民向其他高增值產業發展 而吾係自己整返玩具囉

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-5-15 12:14 PM 發表
美中貿易戰持續延燒,美國13日在中國大陸報復後又列出3000億美元關稅清單,準備對中國大陸商品再下重手,而美國總統川普為了正當化加稅舉措,辯稱對美國消費者與企業來說,買美國貨是避開關稅最佳方法,但他這

對於川普認為美國企業可生產跟中國大陸相同規模產品的看法,牛津經濟公司首席美國經濟學家達科說:「這是在誤導人。我們從中國大陸進口商品的種類和規模,使得找出替代品,至少是立刻找出替代品,成為一件幾乎不 ...
大陸大興土木搞建建,就係要畀中國有一個持久嘅辯爭能力。同時亦要將經濟活動帶入比較貧乏嘅省市,減少沿海一帶同內陸嘅貧富差距。
搞一帶一路就係要防美國打壓,圍堵。
所以唔好睇少共產黨對中國經濟發展策略嘅高瞻遠矚。

特帝亦要求聯署局再推出「量化寬鬆」配合
但聯署局回應再度推出,只會令美國再次陷入「泡沫經濟」

D on9最叻話,你估得中國有得賣咩

9吹無賴腫桶被美專家狂洗臉

參考一下

美國戰略失敗,多年來從中國入口貿易賺大錢的企業所有財產應還給美國人民,重建美國製造業。

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-15 02:14 PM 發表
參考一下

http://p3.pstatp.com/large/pgc-image/4cec2349c67747d789b128cae6913291
參與呢d冇用
直接睇下大陸出口去美國主要係咩公司

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-15 02:18 PM 發表
參與呢d冇用直接睇下大陸出口去美國主要係咩公司
台資

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-15 02:20 PM 發表

台資
咪係lor
大陸點只係世界工廠.......重要最大單一市場

引用:
原帖由 peter925 於 2019-5-15 02:18 PM 發表
美國戰略失敗,多年來從中國入口貿易賺大錢的企業所有財產應還給美國人民,重建美國製造業...
問題係靠金融賺錢太輕鬆,美國自己玩壞了

侵侵是甚麼人?叫其他人改用美國產品?基層用的東西都是街邊貨?侵侵呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]