• 瀏覽: 36,645
  • 回覆: 175
+8
引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2019-5-15 05:22 PM 發表

你建議美國人行共產主意
俾班西毛鬧死你
即係行緊蘇聯條舊路
我曾經諗過特朗普嘅奇怪行為係咪為咗令美國經濟崩潰。因為只有推倒美國經濟先可以重整物價,令美國可以重新建立中低端產業,重建一個健全嘅經濟體系。

引用:
原帖由 bensonchow 於 2019-5-15 06:51 PM 發表

越南,印尼只係人工平,成本底但配套比不上大陸,交通運輸系統物流都較中國落後,生產速度較慢要好幾年先有可能追上,到時成本都可能增加番,中國當年都成日被人權L批評做血汗工廠,政局上中國係安定過好多東南亞國家。 ...
以前內地都係甘。
你睇下nike , addias 果d, 而家起碼有 1/3 在越南制造了,以前都係 make in china 的

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-15 02:18 PM 發表

參與呢d冇用
直接睇下大陸出口去美國主要係咩公司
果D吾係美l人,只係猶太人

引用:
原帖由 暴走狂人 於 2019-5-15 05:33 PM 發表
不是說不能回歸美國製造
不過起碼要用上十年才能
這真空期足夠令美國破產
十年後都唔知係乜世界啦。
就算可以重做,成本同中國製造又會差幾多?可以同中國製造競爭咩?
冇競爭力嘅產品,邊個會投資?

做咯!右講環保講人權,睇吓點做?

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-15 02:57 PM 發表

第一產業指既係漁農畜牧
第二產業指既係工業, 包括各式製造業, 重工業, 軍工
第三產業指既係服務業, 包括運輸, 金融, IT, 專利

所以根本無新經濟舊經濟呢樣野, 只係財演昆人術語

現時中國在第一產業和第二產業已經完全超過美國, 美國只是在專利,金融和IT方面賺錢.

美國工業除軍工之外, 基本上什麼也沒有.

呢幾日聽到部份財演(肥菁)叫廠商搬去印度, 真係 ...
中國75% 購買糧食喎, 佢地都唔care farmers, 佢地mainly focus 係 sevice 度。 工業 明顯 越南 印度 會 取消。 中國自己一定要發明自己科技。 同注重返農業先得。

傻侵日日自hi,其實急到瀨

引用:
原帖由 mingtak75 於 2019-5-15 06:29 PM 發表
駛乜專家學者講、係人都知、侵侵擺明幫緊中國政府、加25%稅美國人自己找數、唔用中國貨去第二度根本買不到或比中國更貴、攪咁多轉頭原來攪返自己人民、係D美國人以為好勁! ...
其實貿易戰只不過係用來作為抽重稅填補美國政府庫房空虛嘅藉口而已!

等美國起好工廠,傻侵已經落台了
工人時薪,福利,工會,人手,難道你想叫美國青年去整波鞋?

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-5-15 12:14 發表
美中貿易戰持續延燒,美國13日在中國大陸報復後又列出3000億美元關稅清單,準備對中國大陸商品再下重手,而美國總統川普為了正當化加稅舉措,辯稱對美國消費者與企業來說,買美國貨是避開關稅最佳方法,但他這

對於川普認為美國企業可生產跟中國大陸相同規模產品的看法,牛津經濟公司首席美國經濟學家達科說:「這是在誤導人。我們從中國大陸進口商品的種類和規模,使得找出替代品,至少是立刻找出替代品,成為一件幾乎不 ...
而家冇?要幾耐?
冇在大陸貨一段時間會死嗎?

唔會,侵侵話:加稅加到D公司從中國走曬為此

好快大陸就要跪低

各位大佬請勿見怪,我只係講事實,等你哋從官媒俾嘅幻象醒覺過來

美國佬

屎侵食左屎

侵侵點會傻到信加關稅就會令工業回流返美國,可以打殘中國?口號而已!講出來起碼讓仇中美國人開心下,打殘中國可以令侵侵民望有升冇跌。講事實就冇人啱聽架啦!話9家同政治家合體,唔呃人唔通呃自己咩?

引用:
原帖由 homan22 於 2019-5-15 08:29 PM 發表
侵侵是推動2025中國制造的領導人物,比習習走得更前。侵侵如軍隊的旗手,龍舟的鼓手,舞獅的大頭佛一樣。
你比喻得好精境。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]