• 瀏覽: 36,681
  • 回覆: 175
+8
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-15 12:16 PM 發表
擺脫到就唔使出關稅呢招啦

唔買 + 禁運, 打擊重大
底褲都冇得著!

專家﹖磚家﹖對特朗普來講,支持打貿易戰的就是專家,給他洗臉的就係磚家...

引用:
原帖由 ussob 於 2019-5-15 04:49 PM 發表

底褲都冇得著!
咁唔著, 又唔會死既
VS美國都唔掂, 要執d門面........將來要睇大陸市場

美國佬都上淘寶

肥浸不懂經濟,不聽專家。等美國人買高價的必須品,再不斷借錢,惡性循環,泡沫經濟

叫傻浸自已試下係美國開廠做獨市生意囉 

老美冇工廠冇工人,生産條毛就有佢份!

引用:
原帖由 felixeyuen 於 2019-5-15 05:00 PM 發表
叫傻浸自已試下係美國開廠做獨市生意囉 
呢個又岩喎,咁鍾意搞再工業化,但又唔自己開廠,佢有能力做到丫🤣

看到有些智者在本區發言,強調各商家將工廠搬離中國繼續生產,中國即時跪底; 好佩服他們閒話一句似的就可轉移,新生產線從零再開始,幾番折騰了還得擔心將來效率! 近10多年中國已經有個別品牌將生產線遷往再較低成本國家,有令中國產值倒退嗎?

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-5-15 12:14 PM 發表
美中貿易戰持續延燒,美國13日在中國大陸報復後又列出3000億美元關稅清單,準備對中國大陸商品再下重手,而美國總統川普為了正當化加稅舉措,辯稱對美國消費者與企業來說,買美國貨是避開關稅最佳方法,但他這

對於川普認為美國企業可生產跟中國大陸相同規模產品的看法,牛津經濟公司首席美國經濟學家達科說:「這是在誤導人。我們從中國大陸進口商品的種類和規模,使得找出替代品,至少是立刻找出替代品,成為一件幾乎不 ...
中國不戰而勝

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-5-15 12:14 PM 發表
美中貿易戰持續延燒,美國13日在中國大陸報復後又列出3000億美元關稅清單,準備對中國大陸商品再下重手,而美國總統川普為了正當化加稅舉措,辯稱對美國消費者與企業來說,買美國貨是避開關稅最佳方法,但他這

對於川普認為美國企業可生產跟中國大陸相同規模產品的看法,牛津經濟公司首席美國經濟學家達科說:「這是在誤導人。我們從中國大陸進口商品的種類和規模,使得找出替代品,至少是立刻找出替代品,成為一件幾乎不 ...
愈多這種新聞,反證中國真係驚到標尿。

繼查全國糧食後,克仔強又查各企業,準大失業來臨。

引用:
該國擁有產能、物流和勞動力,並指其他國家不像中國大陸那樣適合生產這些產品,主因之一是中國大陸有深水港跟現有的基礎設施,「需要很長時間才能取代中國大陸產能
講得好..
點解中國可以成為世界工廠?
1. 相對便宜既人工而高水平既工作能力(去印度開廠, 就算人工得1/5, 你都會想死)
2. 很多原材料可以在中國本土source到.. (之前world bank有個list, 列出每個國家可自行生產既原材料, 中國係第一位)
3. 相對穩定既政治環境 (again, 係相對, 連法國黃背心都可以搞咁耐... )
4. 基建, 能源穩定發達
5. 物流發達
6. 政策也積極幫助外資
7. 中國本土消費也強大

叫佢老尾D商人自己生產洗潔精、洗頭水、漂白劑及清潔用品,生產衣物、皮革用品等等的漂染工序,睇佢哋點搞環保先!

淨係睇呢D工業,佢老尾有沒有咁多水供應呢?呢D水,唔同銀紙冇就可以印,真係天跌落嚟嘅水喎!

引用:
原帖由 peter925 於 2019-5-15 02:18 PM 發表
美國戰略失敗,多年來從中國入口貿易賺大錢的企業所有財產應還給美國人民,重建美國製造業。
你建議美國人行共產主意
俾班西毛鬧死你
即係行緊蘇聯條舊路

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2019-5-15 05:03 PM 發表
老美冇工廠冇工人,生産條毛就有佢份!
有既
不過車件3, 可能要2個月再加OT先起到貨lor

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]