• 瀏覽: 36,646
  • 回覆: 175
+8
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-15 03:16 PM 發表

咁科技進步, 零件就越來越多......冇咁既人口規模真係冇計
當造1架飛機要20萬個零件.......20萬個job你話要幾多人

比你知又點???狂生多5億人出黎??? ...
其實宜 d 嘢完全無秘密,但俾你知你都做唔到!

我幾時都話。中國人多系優勢

不過。人多就五可以有民主。一有民主會亂。哩個又系缺點。

不如落閘玩自閉,樣樣自給自足。

只有大陸血汗工廠先做到大量生産及價廉的産品。西方人要享受人生的生活,點能夠生產咁大量同多種類産品。自給自足都唔得。

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-5-15 12:14 PM 發表
美中貿易戰持續延燒,美國13日在中國大陸報復後又列出3000億美元關稅清單,準備對中國大陸商品再下重手,而美國總統川普為了正當化加稅舉措,辯稱對美國消費者與企業來說,買美國貨是避開關稅最佳方法,但他這

對於川普認為美國企業可生產跟中國大陸相同規模產品的看法,牛津經濟公司首席美國經濟學家達科說:「這是在誤導人。我們從中國大陸進口商品的種類和規模,使得找出替代品,至少是立刻找出替代品,成為一件幾乎不 ...
所謂美專家,咪又係收中共黑錢既打手!

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-5-15 12:14 PM 發表
美中貿易戰持續延燒,美國13日在中國大陸報復後又列出3000億美元關稅清單,準備對中國大陸商品再下重手,而美國總統川普為了正當化加稅舉措,辯稱對美國消費者與企業來說,買美國貨是避開關稅最佳方法,但他這

對於川普認為美國企業可生產跟中國大陸相同規模產品的看法,牛津經濟公司首席美國經濟學家達科說:「這是在誤導人。我們從中國大陸進口商品的種類和規模,使得找出替代品,至少是立刻找出替代品,成為一件幾乎不 ...
可能這也是天意,因為有了Trump,中國取代美國就更快了。

引用:
原帖由 getmerambo 於 2019-5-15 04:28 PM 發表

所謂美專家,咪又係收中共黑錢既打手!
唔話支爆就係打手,喪屍,啱唔啱?

引用:
原帖由 laws168 於 2019-5-15 02:55 PM 發表
侵侵是甚麼人?叫其他人改用美國產品?基層用的東西都是街邊貨?侵侵呢?
佢老婆都係街邊貨

引用:
原帖由 royrac 於 2019-5-15 02:12 PM 發表
D on9最叻話,你估得中國有得賣咩
果啲On9自己用緊MIC都唔知啦on9到一個點

傻佬一個

看下屋裡有幾多樣是美國制造,唔好盲目反中啦,各位井蛙

美國人要開始習慣食黃豆同投身工廠做工人

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-15 03:31 PM 發表

不知使咗幾多錢,搵幾個親中學者講好話。
呢d係台蛙仔專長。

根本就明修棧道暗渡陳倉,呢個總統成日出口術,自己唔知係股市度賺幾多,到佢落臺時就關人x事喇😈

引用:
原帖由 beelzebub 於 2019-5-15 04:44 PM 發表
美國人要開始習慣食黃豆同投身工廠做工人
聽新聞話apple搵過間美國廠供"羅c"...….先試1批幾仟粒
狂ot…….遲交貨.........重要唔岩用........幾仟粒jar, 要成星期先起到貨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]