• 瀏覽: 4,512
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
梗係覺得某個國家適合自己居住,先至移民啦。但好多人攞左綠卡又返來中國香港居住,呢下嘢真係十分奇怪。唔通去到外國至發現衰過香港?

朕係十分反對雙重國籍,去左就係外國人,來到香港只能是過客,不能永久居留及享有永久居民身份。既已效忠外國,返來托柒咩??

朕講嘢素來中肯,係站在天理一方,對得住各界神明。

咁,中央政府知道好多人響九七前移民係怕共產黨,響外國唔一定搵到食,九成都回流香港打工,返到黎又想同普通人一樣上大陸叫雞食飯,拎外國護照要簽證好唔化算,都想拎回鄉證,咪容許呢班人申請特區護照同回鄉證,呢班人理論上係雙重國籍,中央真係優待香港人。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-15 09:43 AM 發表
梗係覺得某個國家適合自己居住,先至移民啦。但好多人攞左綠卡又返來中國香港居住,呢下嘢真係十分奇怪。唔通去到外國至發現衰過香港?
朕係十分反對雙重國籍,去左就係外國人,來到香港只能是過客,不能永久居留及享有永久居民身份。既已效忠外國,返來托柒咩??
朕講嘢素來中肯,係站在天理一方,對得住各界神明。 ...
條題目係咪寫錯左?
應該問: 點解移左民要返來? 點解香港容許移左民既人保留香港永久居民身份及權利?

因為香港係無得申請取消香港身份証。
唔似馬拉,中國咁,無雙重戶藉呢個選項,攞左外國藉既就要取消戶口。

引用:
原帖由 andylam3318 於 2019-5-15 10:24 AM 發表
因為香港係無得申請取消香港身份証。
唔似馬拉,中國咁,無雙重戶藉呢個選項,攞左外國藉既就要取消戶口。
無得取消嘅咩?甘唔民主?

呢班友大部份移民外國之後,根本喺外國揾唔到食,又被當地人鄙視,死死氣走番香港爭飯食,但係又自覺得係高級華人,成日出嚟搞事,諸如:屎忽明,豆腐絲.......................之類人渣

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-5-15 10:56 AM 發表

d友在天堂上享受了一人一票的,卻走來無得享受一人一票的地方,跟着仲要阿之阿左。天堂國甘好,返來做咩春。
可能係個邊一人一票之後, 發現瀨咗嘢, 咪走人返港,但又死唔認自己蠢又指指點點囉

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-5-15 10:16 AM 發表
咁,中央政府知道好多人響九七前移民係怕共產黨,響外國唔一定搵到食,九成都回流香港打工,返到黎又想同普通人一樣上大陸叫雞食飯,拎外國護照要簽證好唔化算,都想拎回鄉證,咪容許呢班人申請特區護照同回鄉證,呢班人理論上係雙重國籍,中央真係優待香港人。 ...
縱壞晒,呢班人只應攞僑民證。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-15 09:43 AM 發表

朕講嘢素來中肯,係站在天理一方,對得住各界神明。 ...
共治中國,亂捉人妻(劉霞)人父(結石寶寶)人母(天安門母親)記者學者學生律師,不安全。
批共治,希望中國更安全,是愛國。
民主中國,更穩定,更安全,移民減。

咁中央啲貪官搬去外國啲錢一定唔好畀佢回返中國

引用:
原帖由 ZH-BOY 於 2019-5-15 12:02 PM 發表
咁中央啲貪官搬去外國啲錢一定唔好畀佢回返中國
大話講一百次唔會變真,貪官有錢拎去美國就昂居,佢老美捉洗錢最嚴,有大額金錢流動就知道,告你洗錢就可以沒收,你要自己證明錢係合法收入先打得甩。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]