• 瀏覽: 2,957
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 terivan 於 2019-5-15 08:53 PM 發表

令和應該無問題,改裕仁,明仁,德仁之類大鑊D😄
甘 .. 改做靖國呢 .. 

哈哈哈哈哈

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-15 10:55 PM 發表

唔洗又搬龍門喇!
現在係行政拘留十日!根本無任何法規說明唔可以咁做!你仲要東拉西扯學林鄭假仁假義講同理心!你一定唔係香港出生唔係香港讀書囉!
世界上係好多嘢都無法律規定,因為人類有道德文明!
終共獨裁黑社會係無人類道德文明!
只要佢地鍾意,隨時拉你3-5-7年先酷刑逼認罪!係上年仲發生嘅事實!
上樑不正下樑仲衰格,因為係終共! ...
你自巳毒果都講左,因尋釁滋事嘛,呢個咪係違法行為咯,仲乜話人無法規姐。各家有各家既法,你唔like咪唔好住係大陸同香港咯。

引用:
原帖由 amypat 於 2019-5-16 07:37 AM 發表

你自巳毒果都講左,因尋釁滋事嘛,呢個咪係違法行為咯,仲乜話人無法規姐。各家有各家既法,你唔like咪唔好住係大陸同香港咯。
香港人住香港唔關你群終共奴隸事!
尋釁滋事就係老屈!滋咩事?!你群終共奴隸覺得係,人類話唔係!

有幾出奇,香港同樣有類似法例,有人刻意將動物改成著名人物名,同樣可以比人告。

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-15 10:55 PM 發表

唔洗又搬龍門喇!
現在係行政拘留十日!根本無任何法規說明唔可以咁做!你仲要東拉西扯學林鄭假仁假義講同理心!你一定唔係香港出生唔係香港讀書囉!
世界上係好多嘢都無法律規定,因為人類有道德文明!
終共獨裁黑社會係無人類道德文明!
只要佢地鍾意,隨時拉你3-5-7年先酷刑逼認罪!係上年仲發生嘅事實!
上樑不正下樑仲衰格,因為係終共! ...
搬乜著嘢龍門?

而家講緊果個男人利用隻狗改名黎侮辱城管,因而被罰。呢個行為,唔係挑釁,係咩?

我係討論件事,雖然我都知道大陸好多好差嘅城管,我絕對唔係撐果d人渣。都係同一句,如果你鄰居以用你閣下個名為狗隻命名,你會唔嬲先?
而家係討論呢一點,請不要乜都政治化。

遟下連姓王姓習都要拉

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-16 08:12 AM 發表

尋釁滋事就係老屈!滋咩事?!你群終共奴隸覺得係,人類話唔係!
閣下唔鍾意呢個家,可以離家出走架,不過,都無人當你係家人啦。走啦,咪搞亂呢度既和諧。有本事自巳組隊打番個地盤,建立自巳既家啦,不過唔好係香港搞就得啦。

安倍送隻秋田犬比普京
普京改了個狗名叫安倍

其實政府應該比個獎佢
好市民自動供養城管,這樣難得

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-15 08:43 PM 發表

你九唔搭八!
根本無任何法規說明唔可以咁做!終共求其亂來屈個理由!
所以世界多國都反對送終惡法!
所以世界多國都唔信終共!
人地問緊你如果隻狗改你個名,仲要放上網周圍講,你會覺得挑釁?

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-16 08:12 AM 發表

睇下你地口中崇拜既台灣,有民主自由啦,咁做法一樣會俾政府告公然侮辱罪,唔通台灣又興老屈,又唔係人類啦
https://www.ettoday.net/news/20121127/132760.htm

引用:
原帖由 膠面鵬 於 2019-5-15 10:42 PM 發表

我講緊將心比心啫。
世界上好多嘢都無法律規定一定唔得,但都唔應該做。

例如我將某人個名,比一個烏龜用,你覺得果一個人會唔嬲咩?
就係法治同人治唔同!中國人就係唔識法治!

引用:
原帖由 膠面鵬 於 2019-5-15 10:42 PM 發表

我講緊將心比心啫。
世界上好多嘢都無法律規定一定唔得,但都唔應該做。

例如我將某人個名,比一個烏龜用,你覺得果一個人會唔嬲咩?
法治是告訴民眾甚麼你是不能做的,是替人的行為設下限。儒家的禮治是告訴民眾甚麼你是應該做的,是冀盼人的行為向上提升。
可惜的是現代人以為生活在法治社會,便在行為下限糾纏還自鳴得意,還有甚麼可說呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]