• 瀏覽: 9,901
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
+3
https://mp.mbd.baidu.com/i40x074?f=cp&u=f113ce18f3ea01f4

談:可以。
打:奉陪。
欺:妄想。

引用:
原帖由 lewark 於 2019-5-14 10:08 PM 發表
https://mp.mbd.baidu.com/i40x074?f=cp&u=f113ce18f3ea01f4

外國傳媒報道,隨着中美貿易戰升級,中國官媒周二(5月14日)刊出了一張圖片,寫了:「談,可以!打,奉陪!欺,妄想!」並稱「這,就是中國態度!」惹來了外媒廣泛報道。

上述語句被翻譯為:
「Negotiate, sure!(談,可以)」
「Fight, anytime!(打,奉陪!)」
「Bully us, wishful thinking!(欺,妄想!)」
「This, is China’s attitude!(這,就是中國態度!)」

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190514/bkn-20190514174729903-0514_00842_001.html

引用:
原帖由 vampirebat 於 2019-5-15 12:04 AM 發表

外國傳媒報道,隨着中美貿易戰升級,中國官媒周二(5月14日)刊出了一張圖片,寫了:「談,可以!打,奉陪!欺,妄想!」並稱「這,就是中國態度!」惹來了外媒廣泛報道。

上述語句被翻譯為:
「Bully us, wishful thinking!(欺,妄想!)」
「This, is Chin ...
系事實,也認同

引用:
原帖由 vampirebat 於 2019-5-15 12:04 AM 發表

上述語句被翻譯為:
「This, is Chin ...
談,可以!(中共吹下水又一天,幾好!)
打,奉陪!(當然奉陪啦!人民去打去死,中共無所謂!)
欺,妄想!(畀人欺,中共會無面,既然死唔係中共死,只係人民死,當然面子重要)

這!就是中共有此態度的原因!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-15 01:52 AM 發表

欺,妄想!(畀人欺,中共會無面,既然死唔係中共死,只係人民死,當然面子重要)

這!就是中共有此態度的原因! ...
就憑這個態度就值得人民支持
難道去支持那些一事無成、貪生怕死的垃圾反中反共派?
慳啲啦

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-5-15 02:38 AM 發表

就憑這個態度就值得人民支持
難道去支持那些一事無成、貪生怕死的垃圾反中反共派?
慳啲啦
只支持打。

如果唔打就係漢奸。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-15 01:52 AM 發表

你真係不知所為

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-15 02:45 AM 發表

只支持打。

如果唔打就係漢奸。
反共派不斷做啲得罪人民既行為
仲不斷獻醜
人民想唔支持中共都唔得啦

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-5-15 02:50 AM 發表

反共派不斷做啲得罪人民既行為
仲不斷獻醜
人民想唔支持中共都唔得啦
支持共產黨,打倒美帝。

引用:

所以話狗真係改不了吃屎,漢奸嘅理解真係唔係常人理解㗎!

加油中國,漢奸走狗仆街死

引用:
原帖由 qullman200 於 2019-5-15 05:30 AM 發表
偷 可以,打 鵪鶉,搶 強項,騙 習慣
依家美國自己鵪鶉起嚟啦~上個禮拜咪大大聲嘅~?

support china

引用:
原帖由 lewark 於 2019-5-14 10:08 PM 發表

漢奸走狗
扮專家
去分析

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]