註冊 登入

[兩岸新聞評論] 中國已準備好放棄進口美國大豆

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 01:46 PM 發表

支持侵侵的美國豆農是否欲哭無淚? 好肯定講一句, 就算中國要買都唔會幫襯你老美!

中國各地農民回應大豆振興計畫; 今年種植面積大幅增加
https://news.163.com/19/0514/12/EF4TS5E00001875O.html ...
啱啱先開種就知可豐收?勁

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 奧雲二世 於 2019-5-14 02:26 PM 發表

其實侵侵好ON9, 當無人再係中國買野入口, 你仲有每年咁多億關稅收? 講出黎都笑死人啦............
佢講俾你聽咩,人地講俾D美国人聽咋,美国有人信咪得law

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaman008 於 2019-5-15 12:26 PM 發表

叻唔切, 沖出黎柒.
每年進口八千萬噸, 自己一年增加百幾萬噸, 五十年都未做到自給自足.
唔同美國買, 走去同巴西買, 人地巴西唔識加你價? 原先其他國家買開巴西既, 比你搶貴左巴西貨, 咪走去買平既美國貨囉.
你估你唔同美國買, 美農真係要倒落海呀?

個個五毛都話農產品低端, 人地基因改造種出黎既大豆產量, 含油量都高過你. 當中不少既配方, 化學品都仲有尊利.
...
咁留返基因豆給你吃。

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-5-16 12:30 PM 發表

你睇下有冇升到咪知咯https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/2181737135192677/
我同你講嘅係美國大豆 你走去講巴西大豆 巴西嘅豆唔係基因豆 貴過美國嘅一啲都唔出奇 美國大肚係十年新低 我問你夠死未 你話缺大豆 如果係嘅話 美國大豆就唔會十年創新低呀 一早已經講過 貿易戰係兩面都傷 就算中國買貴少少嘅大豆 又可以打擊美國 又健康啲 何樂而不為 仲有 巴西嘅產能係仲可以再加 只不過中國同美國打緊貿易戰 萬一和解 出嚟嘅豆隨時冇人要 如果中國肯同巴西簽十年合同 多多都要 巴西一定加大產能 阿根廷都係 根本唔使擔心 反而你關心下你啲美國大豆 運去邊個第三世界嘅國家好過啦 根本冇人要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rambotan2008 於 2019-5-14 01:58 PM 發表

打少陣啦,打個轉咪買返去大陸,唔通要啲豬食草咩
放個豬瘟消息,全國少2成人食豬。等到大豆收成,存量正常番D豬瘟就冇左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 01:43 PM 發表

https://www.rfa.org/mandarin/Xinwen/SOY.jpeg/@@images/cc53284f-29be-4eb2-b709-ea97e85b368e.jpeg
進口美國大豆一直是美中兩國貿易談判中其中一個焦點,但原來在談判期間,中國一直在減少對美國大豆的依賴,並且大幅提高中國大豆的生產量。

中國農業部發佈供需月度報告,預測2019/20年度中國大豆產量將達到 ...
放棄大豆,大陸遲早人食人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bedman123 於 2019-5-16 04:24 PM 發表

咁留返基因豆給你吃。
唔用腦真係好可惜, 我其實好擔心因為呢啲盲從會再出現文革, 大躣進.

基因豆你唔會食, 但會用來做既產品, 用來養既牲畜, 用呢啲牲畜來造既產品, 你同你屋企人成日食囉.

点解豬食粟米晤肥,蛋白質?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaman008 於 2019-5-16 05:46 PM 發表

唔用腦真係好可惜, 我其實好擔心因為呢啲盲從會再出現文革, 大躣進.

基因豆你唔會食, 但會用來做既產品, 用來養既牲畜, 用呢啲牲畜來造既產品, 你同你屋企人成日食囉. ...
廢話連篇 入唔入基因豆 可以有選擇 美國人自己都係食 不過食唔曬 唔幫襯美國佢哋梗係唔開心啦 但係冇用 貿易戰係美國要打 唔係中國要打

回覆 引用 TOP

Good job

回覆 引用 TOP

一向的方針是

附件

EF658C1B-1ED0-4C02-A665-0F5A912E46BD.jpeg(110.28 KB)

2019-5-16 08:25 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 33ed 於 2019-5-16 08:56 AM 發表

歐洲科學家用基因豆餵白老學,食到瘤一舊舊。
法國佬最反對機改大豆!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SAM1628 於 2019-5-14 02:10 PM 發表

三個月唔賣芯片比大陸,高通即刻要清盤!
三個月唔買高通芯片,大陸好多手機廠要清盤。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-16 11:17 PM 發表

三個月唔買高通芯片,大陸好多手機廠要清盤。
華為有自家芯片

https://youtu.be/2FPT4GgDkic

遲下小米都會有自家高性能芯片!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。