• 瀏覽: 57,822
  • 回覆: 568
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 rambotan2008 於 2019-5-14 02:03 PM 發表

美國高通更甚呀唔好進口呀
哈哈,中國唔買高通晶片,第一個死高通,搵鬼到第二個咁大客仔幫襯呀。

美國大豆有機會成為維權旺旺食品成分

仲記得上次成隻船入唔到港口果下...

美國豆農等食蕉都得啦

美國話送比人

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 13:43 發表
https://www.rfa.org/mandarin/Xin ... 9-ea97e85b368e.jpeg
進口美國大豆一直是美中兩國貿易談判中其中一個焦點,但原來在談判期間,中國一直在減少對美國大豆的依賴,並且大幅提高中國大豆的生產量。

中國農業部發佈供需月度報告,預測2019/20年度中國大豆產量將達到 ...
中國本身就係可以做到內需自給自足

放棄美國市場唔係乜野問題

反而可以幫北韓發展

引用:
原帖由 SAM1628 於 2019-5-14 02:10 PM 發表

三個月唔賣芯片比大陸,高通即刻要清盤!
一年半載無理由挨唔到,最多裁員

美國政府無錢出糧,每人派兩袋大豆

引用:
原帖由 Michael007189 於 2019-5-14 02:04 PM 發表

市場根本不必在意破產狗每次亂吠一通
又唔係,都係一個機會比中國認清就算想雙贏都不能一廂情願...

又唔系單一生產國, 搵代替進口地方有幾難。 難得過美國要搵代替進口至難。 因為生活上跟本脫離唔到中國制造。 要算要脫離都唔系三五年嘅事。 到時中國以經搵到其它對策啦, 點會坐以待斃。最要系中國仲系一個好大潛力嘅市場,試問d鬼佬點肯放棄。

引用:
原帖由 布佬 於 2019-5-14 01:54 PM 發表

能買美國絕對優勢產品是慳水慳力,政治環境不許,唯有行相對優勢自己生產,雖然不是快靚正!
為左減低貿易逆差,中國先買大量美國農產品

叫( 東方三俠:台日韓 )買晒去,

契哥有難,做細嘅要有為!

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-14 02:16 PM 發表

一年半載無理由挨唔到,最多裁員
華為即時在高通門口招聘...
CIA就要去拉呢D被裁既人去告佢地間諜罪...
到時高通唔裁,大把人預先執定包袱,趁機走人先好過冇工做,又唔敢去應徵中國公司既職位...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]