• 瀏覽: 57,799
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+8

進口美國大豆一直是美中兩國貿易談判中其中一個焦點,但原來在談判期間,中國一直在減少對美國大豆的依賴,並且大幅提高中國大豆的生產量。

中國農業部發佈供需月度報告,預測2019/20年度中國大豆產量將達到1727萬噸,比上年度的1600萬噸提高7.94%,創下2004/05年度以來的最高水準,因為中國計畫提高國內大豆產量。大豆播種面積預計為907萬公頃,高於上年的840萬公頃。

報告預計,2019年在全球大豆供應充足、中國國內需求下滑的情況下,即使持續不進口美國大豆,也不會影響國內大豆市場供給。

美國大豆農你們可以死心了...不如想想點樣轉行吧!

新聞來源連結:
https://www.rfa.org/mandarin/Xinwen/WUL0513A-05132019044657.html

支持侵侵的美國豆農是否欲哭無淚? 好肯定講一句, 就算中國要買都唔會幫襯你老美!

中國各地農民回應大豆振興計畫; 今年種植面積大幅增加
https://news.163.com/19/0514/12/EF4TS5E00001875O.html

引用:
原帖由 yipb2002 於 2019-5-14 02:15 PM 發表

中國本身就係可以做到內需自給自足

放棄美國市場唔係乜野問題

反而可以幫北韓發展
其實中國基本民生必需品一定可自給自足, 就算嚴如晶片...中國的軍用品也是自產自足; 只係民用才要入口, 唔好聽講句就算美國禁運晶片中國都唔洗死! 只係D無常識的美奴才吹到無咗美國就萬萬不能姐!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-14 02:53 PM 發表

咁做乜無情白事要簽中興份喪權辱國協議?又賠巨款,又要喺管理層放個美國鬼監視住?陰功,真係冤哉枉也!
話你蠢實在抬舉你, 一日未到山窮水盡為乜要斷自己糧餉阻經濟發展呢笨你個柒!

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-14 03:03 PM 發表

五六十年代禁運中國一樣做到兩彈一星
絕大部份高科技技術 外國全部向中國出口管制及禁止技術轉移, 咁又如何...用多一點時間中國全都研發出來兼可自產了 e.g.碳纖/多軸機床/隱身材料/衛星導航/預警機...真係數之不盡!!! 多得外國禁運才令中國強大起來

引用:
原帖由 hanE 於 2019-5-14 02:53 PM 發表

根本最唔想進口外國芯片嘅係呀爺,係d笨實以為中國唔買佢就企咗係到,貿易逆差係美國自己制造,笨實!做多d芯片存倉啦!搵鬼買呀!
講得無錯, 中國有自己的芯片/晶片, 但性價比不及外國產品所以爭取唔倒民用市場, 如果老美禁運晶片 咁呀爺真係笑騎騎可以放毒蛇, 自己晶片就可發圍了

引用:
原帖由 hanE 於 2019-5-14 03:14 PM 發表
假如中國自己提出唔再入口美國晶片?大家估吓美國條無賴會點?
而家幾好,係條笨實自己唔賣!
哈!爽!連搵借口唔買佢都唔使!
咦????乜中國原來已經有5G??

點算!!!點算!!點算???我d晶片點算??中伏! ...
無咁笨會主動禁晶片掛 外國晶片真係平 中國自家產品鬥唔過佢, 一日未到山窮水盡都唔會行呢步

引用:
原帖由 wasana 於 2019-5-14 03:37 PM 發表

用吓麒麟9系再定論吧
手機CPU當然有得鬥, 而桌面CPU "龍芯"效能上都追得Intel好近, 可惜其它類型晶片(尤其應用廣泛的FPGA)性能上就有很大落差, 現階段實不宜自動禁用外國晶片

引用:
原帖由 wasana 於 2019-5-14 04:23 PM 發表

這是當然。
GPU技術,
中國落後無疑。
如果高通禁售中國,
高通仍有利可圖?
無左70%市場,
即係短期內及發展基金會嚴重短缺。假設12個月高通停止發展,一難保會唔入領導地位,到時損害更嚴。正常下,老美短期內都唔會禁售高通產品給中國。 ...
中國可針對性地抽取高通入口晶片關稅, 一方面可壯大華為 另一方面逼使二三線品牌Oppo/Vivo轉用紫光展銳春藤510 CPU, 此外 老美股市會因而進一步插水

當然高通無咁易會死的, 因為它手持大量2G/3G/4G/5G技術專利, 就算用國產手機CPU都要付高通專利費, 可這樣一來 會對高通做成嚴重的打擊!

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-14 05:42 PM 發表

大家都用華為海思麒麟晶片
但華為說了 不會向國內同行供貨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]