• 瀏覽: 57,792
  • 回覆: 568
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 CS601P 於 2019-5-14 02:51 PM 發表
3)侵侵呃農民,補貼只系一時,不是永遠...
豆農想清楚就發覺侵侵只系用錢打發他們,不是為他們長遠著想..
豆農要的是出口客源,以前中國一直向豆農大買大豆,相安無事,遍遍侵侵挑起貿易戰,令豆農失去一個合作十幾年的中國大客.
...
侵侵無諗過中國咁難纏,如果長期都約唔成協議,豆農耐心消失,會上街示威追討賠償。

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 01:43 PM 發表
https://www.rfa.org/mandarin/Xinwen/SOY.jpeg/@@images/cc53284f-29be-4eb2-b709-ea97e85b368e.jpeg
進口美國大豆一直是美中兩國貿易談判中其中一個焦點,但原來在談判期間,中國一直在減少對美國大豆的依賴,並且大幅提高中國大豆的生產量。

中國農業部發佈供需月度報告,預測2019/20年度中國大豆產量將達到 ...
very good.
不要進囗基因改造嘅農產品.

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-14 02:06 PM 發表
西毛仲以為中國唔識種。
最好笑西毛話減少美國進口大豆會令中國自己一時間無可能搵到第三國代算美國進口大豆會玩死自己喎。自己種咪唔洗進口靠人囉。

唔緊要,美國可以做天使,送大豆去賑災,果個商台年年都舉辦的饑饉三十去幫助的國家「哀菜鵝裨嗱」,真係好需要美國的大豆架,所以,冇左中國的市場,還是有饑饉國家的市場!

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-14 02:16 PM 發表

一年半載無理由挨唔到,最多裁員
無人買,無錢硏發,到時騏驎已追上

引用:
原帖由 hanE 於 2019-5-14 02:55 PM 發表

唔使食蕉,食豆,呢勻白種食豆食著屎!
餐餐茄汁豆,諗起都爽死

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-14 02:16 PM 發表

一年半載無理由挨唔到,最多裁員
禁當年點解吾賣精片俾中興,公司差不多要倒台?

引用:
原帖由 股場小呻仙 於 2019-5-14 02:23 PM 發表

美國有咁好心,送給誰?
農產過剩老美寧願消毀,以前橙咪試過

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-5-14 02:07 PM 發表

哈哈,中國唔買高通晶片,第一個死高通,搵鬼到第二個咁大客仔幫襯呀。
美國限制高科技出口中國,又局人要用高價購買低技術垃圾農產品,轉頭又投訴有大量貿易逆差唔公平,乜都佢講晒。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-14 02:20 PM 發表
為左減低貿易逆差,中國先買大量美國農產品
跟本美國冇野可以買,係d白痴以為冇美國豆中國會亡國!正白痴!
東北豆農俾美國害個一鑊好金,呢勻好囉乜仇都報咗!大快人心!

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 02:29 PM 發表

其實中國基本民生必需品一定可自給自足, 就算嚴如晶片...中國的軍用品也是自產自足; 只係民用才要入口, 唔好聽講句就算美國禁運晶片中國都唔洗死! 只係D無常識的美奴才吹到無咗美國就萬萬不能姐! ...
五六十年代禁運中國一樣做到兩彈一星

引用:
原帖由 B118 於 2019-5-14 02:45 PM 發表

改種蕉
賓仔條蕉好過老美蕉

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-5-14 02:49 PM 發表
中國好快爆發飢荒,中共打貿易戰不理國民生死
習狗含家產就移民晒去外國
你以為中國高層唸嘢會低過你?

引用:
原帖由 hanE 於 2019-5-14 03:02 PM 發表

跟本美國冇野可以買,係d白痴以為冇美國豆中國會亡國!正白痴!
東北豆農俾美國害個一鑊好金,呢勻好囉乜仇都報咗!大快人心!
美國冇野可以買x3.
東北豆係非基因改造,紐西蘭有得賣.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]