• 瀏覽: 57,815
  • 回覆: 568
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-15 11:10 PM 發表

話你白痴驚你嬲 事實唔敢面對 好多廠外地有分廠好多年 係你啲白痴先至唔知 從來中國都係做最難做嘅加工 取替到咩 你講嘅加工廠接曬美國單 咁原本嘅歐洲單就會返中國 你估全世界得一個美國咩 美國佔中國總出口量 係11.6% 就算真係歸零 都未驚過 係你啲咁嘅白痴先喺度講到要死咁濟 再講大豆 你厭唔厭呀 中國而家有冇大豆缺貨呀 中國同美國買三千幾萬噸一年 而家唔買 有冇加價 面對現實啦 大豆仲減價 ...
大陸冇缺大豆,因為同巴西美國入咗貨嗎,大陸加美關稅後,進口美國大豆減少50%,不過價格升咗5.88%,而美國大豆出口量並沒有減少,多個國家增購美大豆因為價錢平及質量好,當然有部份轉賣俾大陸啦。上文已講基本上巴西及阿根廷大豆出產量合共1.6億噸,大陸需要1.12億噸,自己生產有1600萬噸,需入口1億噸左右,而前面兩個國家不可能全數賣給大陸,所以需要從美國入口約40%數量。
上年大陸出口數據,美國約20%,歐盟14%,香港10%,而香港大部份都係去番美國,大陸根本就好少高精密加工嘢,大部份係密集生產,越嚟越多廠搬走大陸失業人數將大增

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-15 11:10 PM 發表

話你白痴驚你嬲 事實唔敢面對 好多廠外地有分廠好多年 係你啲白痴先至唔知 從來中國都係做最難做嘅加工 取替到咩 你講嘅加工廠接曬美國單 咁原本嘅歐洲單就會返中國 你估全世界得一個美國咩 美國佔中國總出口量 係11.6% 就算真係歸零 都未驚過 係你啲咁嘅白痴先喺度講到要死咁濟 再講大豆 你厭唔厭呀 中國而家有冇大豆缺貨呀 中國同美國買三千幾萬噸一年 而家唔買 有冇加價 面對現實啦 大豆仲減價 ...
你點盲撐大陸係冇用架,數據唔會呃人,咩大陸唔缺大豆呀,咩出口量歸零都唔會死,你連而家大陸經濟非常危險你都唔知,資不抵債情況已出現,唯有不斷印人仔頂住
https://www.cup.com.hk/2018/10/16/china-foreign-exchange-reserves/
https://www.youtube.com/watch?v=SYkIH57F00E

引用:

講經濟自己睇下啦:

中美貿易戰,其中一項最受關注的商品就是大豆。雖然有報道稱中國不向美國購買大豆,可以向巴西購買,受害的只會是美國農民,但有分析指出,中國提高關稅後最終還是要向美國買大豆,受害的是中國農民。
中國大豆三份之一來自美國 主要用作飼料
不過,這種看法並未夠全面。中國是全球最大的大豆買家,一般會用作動物飼料,例如養雞和養豬。中國的大豆超過三份之一來自美國,如果增加關稅一定會令大豆變得更貴。

《CNN》引述調查機構「農業中國網」的總監Loren Puette指出,未來幾個月中國還未找到有效解決辦法的話,將會面臨大難題。
10至11月買貨高峰 屆時或會缺乏存貨
他分析,一般情況下,美國會在10至11月向中國出售大約一半大豆,如果屆時價格太高,中國會陷入大豆不足的情況。

而用巴西及阿根廷大豆填補缺口並不現實,最基本的認知是,南北半球的農作物生長周期,一般相距半年。
有分析指巴西大豆出口到中國的能力已達到極限,當地的大豆價格亦已高企,中國商人在巴西買了貴貨。
其次是就算現在將巴西所有大豆都買下來,還是不夠。Loren Puette指出巴西已經盡可能將所有大豆和豆粕輸往中國,無法再增加。由於中國客大手買貨,巴西的大豆價格近幾個月一直高企,也就是說雖然沒有上調關稅,但中國客還是在巴西買貴貨。

「抽起美國大豆 全球產量不足以應付中國」

位於倫敦的投資銀行Rabobank,商品分析師Michael Magdovitz亦得出不能不買美國大豆的結論:「如果抽起美國大豆,很間單,全球所有大豆都不夠應付中國需求。」

俄羅斯、南非等地也有種植大豆,但在全球產量來說,這些地方都是微不足道。
大豆不是「話種就種」,全球如果不計美國產能,根本不足以應付中國需求。而且大豆含有豐富蛋白質,是其他農作物無法替代的上好飼料。

中國雖然加大種植面積 但遠遠不足夠
有言論認為,中國正在增加種植大豆,可以補充一部份需求。不過情況並不是這樣。
雖然中國的確在增加大豆種植面積,但分析員認為,短時間之內肉全無法滿足本地需求。Michael Magdovitz就指出:「中國多種大豆,但肯定不足以滿足需求,這種情況要很多年之後才能解決。」
https://www.hk01.com/金融市場/230927/cnn分析-中國還是要向美國進口大豆

美國大豆農民智力不及巴菲特和喬布斯。難以轉型,

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-5-16 06:28 AM 發表

講經濟自己睇下啦:

中美貿易戰,其中一項最受關注的商品就是大豆。雖然有報道稱中國不向美國購買大豆,可以向巴西購買,受害的只會是美國農民,但有分析指出,中國提高關稅後最終還是要向美國買大豆,受害的是中國農民。
中國大豆三份之一來自美國 主要用作飼料
不過,這種看法並未夠全面。中國是全球最大的大豆買家,一般會用作動物飼料,例如養雞和養豬。中國的大豆超過三份之一來自美國,如果增加關稅一定會令大豆 ...
我上面解釋咗畀你睇啦 呢啲乜嘢報導呀 大豆唔夠 價錢自然會升 而家升咗個屁 大豆唔夠 其他國家自然買美國大豆 使乜送畀第三世界國家 大豆唔夠 中國應該缺貨 而家有冇缺貨 咁簡單嘅分析你都唔識 講經濟 仲喺討論區講經濟 點解唔問下呢份報道講嘅嘢 出嘅問題 大把漢姦想唱衰中國 但係啲你鳩都要實質啲先得㗎 你都要睇下大豆價錢有冇升你先講啦 成個白痴仔咁 人講你又講

引用:
原帖由 韓風自信的樹根 於 2019-5-15 11:13 PM 發表

是否有証據証明?
歐洲科學家用基因豆餵白老學,食到瘤一舊舊。

引用:
原帖由 神之手raymond 於 2019-5-14 02:40 PM 發表

放心中央咁撚多人諗嘢唔通會蠢得過你咩
五年之內必然放棄高通
但是中國的官員無個懂經濟,只懂擦習大大鞋,玩政治遲早搞死中國

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-5-14 02:49 PM 發表
中國好快爆發飢荒,中共打貿易戰不理國民生死
習狗含家產就移民晒去外國
不嬲中國官員都會不理平民百姓生死啦,只要自己刮到錢,袋袋平安,都不明白為什麼中國嘅高官家人可以有外國護照,又話愛黨愛國,點解仲要攞外國護照呢?

冇得玩豆槍

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-16 08:42 AM 發表

我上面解釋咗畀你睇啦 呢啲乜嘢報導呀 大豆唔夠 價錢自然會升 而家升咗個屁 大豆唔夠 其他國家自然買美國大豆 使乜送畀第三世界國家 大豆唔夠 中國應該缺貨 而家有冇缺貨 咁簡單嘅分析你都唔識 講經濟 仲喺討論區講經濟 點解唔問下呢份報道講嘅嘢 出嘅問題 大把漢姦想唱衰中國 但係啲你鳩都要實質啲先得㗎 你都要睇下大豆價錢有冇升你先講啦 成個白痴仔咁 人講你又講 ...
你睇下有冇升到咪知咯
https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/2181737135192677/

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-5-16 06:11 AM 發表

大陸冇缺大豆,因為同巴西美國入咗貨嗎,大陸加美關稅後,進口美國大豆減少50%,不過價格升咗5.88%,而美國大豆出口量並沒有減少,多個國家增購美大豆因為價錢平及質量好,當然有部份轉賣俾大陸啦。上文已講基本上巴西及阿根廷大豆出產量合共1.6億噸,大陸需要1.12億噸,自己生產有1600萬噸,需入口1億噸左右,而前面兩個國家不可能全數賣給大陸,所以需要從美國入口約40%數量。
上年大陸出口數據, ...
美國大豆出口量冇減少?美國大豆價格上升?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-15/as-trade-war-simmers-u-s-soybean-shipments-hit-one-year-low

美國大豆出口創一年新低;
美國大豆期貨創2008年以來新低

引用:
原帖由 LYT-C 於 2019-5-16 12:40 PM 發表

美國大豆出口量冇減少?美國大豆價格上升?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-15/as-trade-war-simmers-u-s-soybean-shipments-hit-one-year-low

美國大豆出口創一年新低;
美國大豆期貨創2008年以來新低 ...
唔該你聽書,大陸唔想入口美大豆轉為入口他國,人地俾晒你都唔夠唯有向外買入賣俾你,冇貨炒價就係貴架啦,咁嘅道理你明嗎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]