• 瀏覽: 57,821
  • 回覆: 568
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 T2. 於 2019-5-14 01:59 PM 發表
美國大豆害人不淺
是否有証據証明?

唔怕,柒朗普話賣俾歐盟,呆灣,日本,仲好價錢

Good~

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-5-15 08:45 PM 發表

其實有時間去安排,幾個地方都種多些大豆,點會補唔番條數!
種大豆搵唔到大錢.

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-5-15 09:35 PM 發表

基因豆,唔食好過食。
當然啦.

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-15 10:24 PM 發表

一個無法迴避的事實是,中國的糧食,包括小麥、玉米、水稻、棉花和大豆等在很大程度上都要依靠進口。按照海關公開的數據,2018年中國進口的穀物及穀物粉達到了2046.9萬噸,進口的大豆達到了8803.1萬噸,合計進口的糧食總量達到了1.085億噸,是全球最大的糧食進口國。

大陸欠缺的唔止大豆,你所講的要幾時先實現到? ...
普天下大把農作物量食比你買,唔係老美獨有。

去美國買農產品只係為出口逆差,e家大條道理唔洗再受老美黑心化學農產品。

老美產品有邊件買得落手?連科技都開始落後。

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-16 12:12 AM 發表

普天下大把農作物量食比你買,唔係老美獨有。

去美國買農產品只係為出口逆差,e家大條道理唔洗再受老美黑心化學農產品。

老美產品有邊件買得落手?連科技都開始落後。 ...
所以中國搞一帶一路建設盡快用咗啲美元,預期以後無乜嘢一定要用美元買了。

引用:
原帖由 peter925 於 2019-5-16 12:21 AM 發表

所以中國搞一帶一路建設盡快用咗啲美元,預期以後無乜嘢一定要用美元買了。
佢老美唔搞事,仲可以掛名做"英雄",大家唔出聲當做戲一場。

e家佢自己搞事先,順理成章唔洗再受氣。

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-15 10:24 PM 發表

一個無法迴避的事實是,中國的糧食,包括小麥、玉米、水稻、棉花和大豆等在很大程度上都要依靠進口。按照海關公開的數據,2018年中國進口的穀物及穀物粉達到了2046.9萬噸,進口的大豆達到了8803.1萬噸,合計進口的糧食總量達到了1.085億噸,是全球最大的糧食進口國。

大陸欠缺的唔止大豆,你所講的要幾時先實現到? ...
你講條數好大咩 17年 進口1.3億噸添。
18年低左喔。
點解? 好易理解啫。 實現緊我講個野啊嘛。
第二,進口一個係榨油。一個係添加入飼料。鬼佬野喂豬好味d

咁人食個d呢 你唔講下。
中國自產糧食6億噸每年啊!

而中國人一日全體係消耗54萬噸糧食
即係一年食1.9億噸就夠。
夠有突。戰備糧已經係6年存量
不過多出來個d好多做作飼料 餵豬牛產肉。
生活改善左啊嘛。
所以總體一年最高峰係 7.8億消耗。
咁進口飼料用糧食咯
鬼佬有平野個陣咪買佢咯

而且大豆係美國入WTO逼中國買,以前自產架。

所以睇數據 唔分析就係咁後果咯。
因為連條大數都唔睇 睇細數?

你點講都贏。 我話你聽啊 不如你講大陸一日幾多警察案件啊。保證嚇到全世界暈。不過講百分比就…

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 01:43 PM 發表
https://www.rfa.org/mandarin/Xin ... 9-ea97e85b368e.jpeg
進口美國大豆一直是美中兩國貿易談判中其中一個焦點,但原來在談判期間,中國一直在減少對美國大豆的依賴,並且大幅提高中國大豆的生產量。

中國農業部發佈供需月度報告,預測2019/20年度中國大豆產量將達到 ...
CLS…………自己有無種到15%……?……

人有多大膽 地有多大產

引用:
原帖由 諗伯 於 2019-5-16 02:04 發表
人有多大膽 地有多大產
依, 識野喎,  就連圍搵黨都未必識尼句重要訓示  

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]