• 瀏覽: 57,769
  • 回覆: 568
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-15 08:49 PM 發表

咪天真啦
順便話埋你知,大陸個豬瘟已經殺左超過三分一的豬,除左豬瘟之外,而家重有蟲災,隻蟲叫秋行軍蟲,對大陸農作物有幾大影響?自己去揾下
真係連個天都唔幫大陸 ...
係喇, 個天幫哂你們宗主國, 美國贏撚哂啦, 你咁落力唱好美國, 力插我們中國, 抵你有雙份糧!

引用:
原帖由 布佬 於 2019-5-14 01:54 PM 發表

能買美國絕對優勢產品是慳水慳力,政治環境不許,唯有行相對優勢自己生產,雖然不是快靚正!
美國果d係基因改造大豆。

引用:
原帖由 rambotan2008 於 2019-5-14 02:03 PM 發表

美國高通更甚呀唔好進口呀
點解唔禁售晶片呢?

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-5-15 07:08 PM 發表

仲係度自我感覺良好,其實數據已經證明咗真實性,大陸不斷購買外國大豆就知一二,轉基因質量較好,價錢平,而且大陸人口飲食從8.1.1轉為4.3.3(後面數字係肉食),所以飼料不斷增加,形成大量購買外國大豆,更由於自己種植數量嚴重不足 ...
隨便,反正你睇唔到大陸自產增加個條數。 你列幾多又點。

你個數據有幾個已經玩緊數據聯想遊戲。咁基本你鐘意點認為都得。

第一 南水北調每年水量調入幾多 一係你post下呢?

第二 大豆 大陸主力種植區域係邊度,數據俾份大陸資料睇睇? 大豆需要水量你post睇下。北方種植大豆究竟係邊?

唔好打字住喔。

估計認為北方唔包括東北三省。或者你根本唔知道大豆第一個品種就係東北出產掛。而且你仲唔知道東北根本唔缺水呢回事。而且東北係大陸主要糧產區域呢件事。而且仲係機械化農業發達地區。

所以你回答左第一條個陣。其實根本就同你講個問題無關架。阿聰明兄。唔使打字啦。

第三。北方沙漠化1400公里
你不如打開個地圖 用尺量下北京到香港距離。
按你統計 北方可以全部係沙啦。咁你有無去內蒙旅遊過?
而你地講大陸沙化 二十年啦。

咁gps點解睇到大陸森林面積增加左30%?
水分鎖住左。咁降水會點呢?

post野之前。最好自己分析下

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-14 01:43 PM 發表
https://www.rfa.org/mandarin/Xinwen/SOY.jpeg/@@images/cc53284f-29be-4eb2-b709-ea97e85b368e.jpeg
進口美國大豆一直是美中兩國貿易談判中其中一個焦點,但原來在談判期間,中國一直在減少對美國大豆的依賴,並且大幅提高中國大豆的生產量。

中國農業部發佈供需月度報告,預測2019/20年度中國大豆產量將達到 ...
基因豆,唔食好過食。

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-15 09:29 PM 發表

你呢地真係無d進步,以為個個都似你班毛毛
個天係咁,不如諗下係咪你地口太臭,所以大陸有呢d報應好過啦,好似話已經食左8500公頃農田的野啦 ...
好簡單啫。明年你睇下有無饑荒咯。無
你輸

你贏

賭餐飯呢 好嘛

老美好聽D叫高科技農業,在其他地方就叫黑心食物。

根本就係化學野,唔好話食得多人有事,種得多地都死埋。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-15 07:32 PM 發表

點解你唔關心下美國 搵乜嘢國家去替代中國嘅家用品 搵乜嘢國家去做電子產品 如果你同我講印度 我會笑到噴飯 等幾年應該有部落基亞嘅 中國有曬成套戰略 阿根廷巴西 大豆絕對可以頂替美國 如果美國佬賣唔曬 再減價 咪又買啲囉 唔係斷交嗎 唔係唔買 係加稅 總之價錢中國話事就得啦 都唔知輸咗啲乜 漢姦就可能輸曬 兩頭唔到岸 美國輸咗 中國唔要你 ...
話你唔識驚你嬲,唔話你又唔得,你有冇睇數據架,十幾二十年前已經開始轉咗去越南,柬埔寨生產啦,近呢十年八年印度,緬甸都開始設廠啦,你仲係度蒙在鼓裡。
巴西大豆生產量約同美國差不多1.2億噸,阿根廷五千萬噸,但兩者價錢比美國貴20-25%,大陸需求係一億噸左右,佔佢地出產量80%,巴西+阿根廷加埋自用同簽嘅訂單都唔夠供應,所以佢地咪向美國買再轉賣俾大陸,最後損失係大陸農民

咪七啦!中國東北大把豆,不過價錢比加拿大豆平些少,用來養豬的話,豬肉就要漲價

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-5-15 10:53 PM 發表

話你唔識驚你嬲,唔話你又唔得,你有冇睇數據架,十幾二十年前已經開始轉咗去越南,柬埔寨生產啦,近呢十年八年印度,緬甸都開始設廠啦,你仲係度蒙在鼓裡。
巴西大豆生產量約同美國差不多1.2億噸,阿根廷五千萬噸,但兩者價錢比美國貴20-25%,大陸需求係一億噸左右,佔佢地出產量80%,巴西+阿根廷加埋自用同簽嘅訂單都唔夠供應,所以佢地咪向美國買再轉賣俾大陸,最後損失係大陸農民 ...
話你白痴驚你嬲 事實唔敢面對 好多廠外地有分廠好多年 係你啲白痴先至唔知 從來中國都係做最難做嘅加工 取替到咩 你講嘅加工廠接曬美國單 咁原本嘅歐洲單就會返中國 你估全世界得一個美國咩 美國佔中國總出口量 係11.6% 就算真係歸零 都未驚過 係你啲咁嘅白痴先喺度講到要死咁濟 再講大豆 你厭唔厭呀 中國而家有冇大豆缺貨呀 中國同美國買三千幾萬噸一年 而家唔買 有冇加價 面對現實啦 大豆仲減價添呀 即係貨源不缺  唔敢面對現實就縮返個頭入龜殼度 睇下特朗普講乜 大豆冇人買 要貼錢買咗大豆送去第三者世界 即係話冇人可以頂替中國嘅份額 咁簡單嘅路你都唔識 學人講經濟

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]