• 瀏覽: 3,139
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-14 12:07 AM 發表
應該支持美國佬加到200%,等佢經濟崩潰。點解國務院會抗議呢?中國果然漢奸多
問題就是貨品身上
答案也是貨品身上
不要只睇貿易戰
要睇埋用甚麼貨物來打貿易戰

大陸早提醒柒朗普加關稅係【兩敗俱傷】,影嚮全球經濟金融

可以講嘅係,最後贏嘅一定係 Donald Trump

美國財團由 coach、timberland、nike ……等,仲有大量電子、汽車零件等,產品喺中國生產完,美國自己最大市場要加稅,就只能靠其他市場頂著。apple 亦知好難獨善其身,不停揾 Donald 傾。但 Donald 真係話知你,每次簽行政命令,大市上落,佢家族集團都可以大手買賣而收入可觀。女同女婿又喺政府心臟辦事,將來再出返去打理家族集團。完全係冇機會輸。

輸嘅都係其他所有人。
引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-5-24 05:54 PM 發表
你有冇留意人地嘅 來龍去脈,講到尾中國只不過係一個 製造商,即係代工廠,其實中國運過去嘅產品,大部份來自美國同其他國家,即係話佢地係判數,判數係唔包關稅,即係話大部份產品,係佢地顧主比,如果可以 轉嫁消費者,咪 消費者比,你話中國一D 關係都冇, 我而家搭埋你,一定有,做生意一定係賺錢,佢地會將工廠搬佢其他國家,從而 繼續有生意做,2678 天虹紡織,就一早搬咗去越南,所以我話中國平民,第二 ...

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-5-14 06:01 AM 發表
中國邏輯我地唔會明。
中國一開始就唔想打貿易戰,應該不難理解吧?

影嚮全球經濟金融就一定,但民主制度有個黑暗面係,當權者在任期間,自己揾得幾多好處就得幾多。台灣陳生、南韓朴女仕、本地曾 …… 個個都係。
引用:
原帖由 mawongching 於 2019-6-1 03:44 AM 發表
大陸早提醒柒朗普加關稅係【兩敗俱傷】,影嚮全球經濟金融

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-6-1 10:54 AM 發表
可以講嘅係,最後贏嘅一定係 Donald Trump

美國財團由 coach、timberland、nike ……等,仲有大量電子、汽車零件等,產品喺中國生產完,美國自己最大市場要加稅,就只能靠其他市場頂著。apple 亦知好難獨善其身,不停揾 Donald 傾。但 Donald 真係話知你,每次簽行政命令,大市上落,佢家族集團都可以大手買賣而收入可觀。女同女婿 ...
我唔會同你講輸贏,何謂輸何謂贏,輸一定係全世界都輸,反而我覺得輸贏對共產黨無分別,中國統治一樣係佢地,慘係人民慘,所以我已經講咗共產黨一定唔係最大輸家,反而第三係美國人同浸浸排第三,首先攪得好,浸浸絕對要同中國有好嘅協議,同北韓已經可以講玩L完,即係話要連任根本上一定要同中共簽成協議,若果佢係連任之前一定簽唔成,我相信佢大局已定,衰梗。

完全同意,輸都係雙方平民。

Trump 只有個人經濟利益,但想連任就機會好微。
引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-6-1 11:55 PM 發表
我唔會同你講輸贏,何謂輸何謂贏,輸一定係全世界都輸,反而我覺得輸贏對共產黨無分別,中國統治一樣係佢地,慘係人民慘,所以我已經講咗共產黨一定唔係最大輸家,反而第三係美國人同浸浸排第三,首先攪得好,浸浸絕對要同中國有好嘅協議,同北韓已經可以講玩L完,即係話要連任根本上一定要同中共簽成協議,若果佢係連任之前一定簽唔成,我相信佢大局已定,衰梗。 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]