• 瀏覽: 13,179
  • 回覆: 147
  • 追帖: 1
+4
【彭博】-- 美國總統唐納德·川普表示,他的政府將增加購買國內農產品用於人道主義援助,以抵消在貿易戰中喪失的中國需求。
川普周五在推特上說,美國將利用其從關稅中獲得的資金來購買「比中國有史以來買得最多數量還要大的美國農產品」,並發送給「貧窮和飢餓的國家」進行人道主義援助。他做此表態後,大豆和穀物期貨基本持穩。
「與此同時,我們將繼續與中國進行談判,希望他們不要再試圖撤回協議!」 川普發表推文說,「我們的農民將會做得更好、更快,飢餓的國家現在可以得到幫助。」
本周大豆和穀物期貨大幅下跌,因美國與世界最大的油籽進口國中國的貿易談判陷入僵局,後者表示在美國關稅行動升級的情況下進行反制。
上個月,世界貿易組織裁定中國對農產品進口實施貿易限制時未遵循適當的程序。
原文標題Trump Says U.S. Will Boost Crop Purchases to Offset China Losses

如果真係實行, 應該算係補貼, 還是國有化?

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/和中國打貿易戰給農民造成損失-川普說美國可以收購拿去援外-124228901.html

引用:
原帖由 amx_011 於 2019-5-10 11:27 PM 發表
【彭博】-- 美國總統唐納德·川普表示,他的政府將增加購買國內農產品用於人道主義援助,以抵消在貿易戰中喪失的中國需求。
川普周五在推特上說,美國將利用其從關稅中獲得的資金來購買「比中國有史以來買得最多數量還要大的美國農產品」,並發送給「貧窮和飢餓的國家」進行人道主義援助。他做此表態後,大豆和穀物期貨基本持穩。
「與此同時,我們將繼續與中國進行談判,希望他們不要再試圖撤回協議!」 川普發表推文說 ...
每年四十幾億大豆, 對美國嚟講跌都跌咗啦。
一兩個貪官嚟美國都搵返啦。

國家收購賣唔去嘅農產品,咪即係補貼農民囉,吊你老美!LOL !
吊你老美以前賣唔去嘅農產品係倒落鹹水海都唔益人,e+話去救濟貧窮國家?之前埃賽俄比亞個d國家餓死人唔見你老美送糧救濟?我吊你老美啦!

侵侵話我袋住先

美國將利用關稅中獲得的資金來購買農產品.

關稅收多幾次, 尾國商人生意做唔住就唔會再入口中國貨. 到時抽關稅慢慢變冇得抽.

投侵侵一票的聾民等食屎啦.

受助國收到美國大豆後,向中國買九陽豆漿機
如果冇電用,仲可以援建發電站

引用:
原帖由 cll4793 於 2019-5-10 11:40 PM 發表
國家收購賣唔去嘅農產品,咪即係補貼農民囉,吊你老美!LOL !
吊你老美以前賣唔去嘅農產品係倒落鹹水海都唔益人,e+話去救濟貧窮國家?之前埃賽俄比亞個d國家餓死人唔見你老美送糧救濟?我吊你老美啦! ...
中國咁做就係補貼,柒兩鋪政苦佢話係救濟濃民

阿普柒出新高度。

引用:
原帖由 amx_011 於 2019-5-10 11:27 PM 發表
「與此同時,我們將繼續與中國進行談判,希望他們不要再試圖撤回協議!」 川普發表推文說 ...
係收買選票!

美國的農產品,包括黃豆,小麥,玉米全部大跌價,侵侵唔駛補貼許多的。

無腦的Dotard

有糧就有兵,以後一船船運去香港比西狗。

引用:
原帖由 cll4793 於 2019-5-10 11:40 PM 發表
吊你老美以前賣唔去嘅農產品係倒落鹹水海都唔益人,e+話去救濟貧窮國家?之前埃賽俄比亞個d國家餓死人唔見你老美送糧救濟?我吊你老美啦! ...
埃塞俄比亞等窮國飢荒,大陸援助肯定比美國少。

大陸有乜資格屌美國?

引用:
「與此同時,我們將繼續與中國進行談判,希望他們不要再試圖撤回協議!」  ...
佢老美咁都唔係補貼咪係施捨囉,美國農民被利用咗當政治工具,而家仲要被當做乞兒真係命苦...
嗰d轉基因黃豆食壞人..
相對中國厚待農民政策行之有效,令農民生活豐足富有..
而家仲很多年青人回鄉創業,高科技農耕法種無花果等等高質水果,上網實況介紹好景..

引用:
做善事好過餵貢慘…………!……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]