• 瀏覽: 61,927
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 14:15 發表

醒未呀?  利益當然重要  歐洲天然氣俄羅斯入囗最多最平  點解支持美國為首架北約 封殺俄羅斯?  個個人都咁理志 就吾會有政棍拉!澳洲  台灣  香港  烏克蘭  例子多到無法寫完! 想像是建立於現實基礎條件下!   烏托幫只存在微電子空間
利益唔系淨系得天然氣,仲有好多嘢,人地計過條數先正知道點做對自己國家最有利。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-12-20 19:19 發表

資源和人口, 民主自由, 這是一個好的想法。

就以台灣人, 追求民主自由(口講), 爭取尊嚴不被北京壓迫, 但是因為資源等問題, 現在做緊美國人的狗, 日本人的下人, 但是卻反對做中國人的僑民,兄弟。 你說人犯賤真的冇得救㗎。
我認為愚末, 呆是原因之一。最佳方法是遠離此群人, 少點麻煩
台灣追求自己做山大王,所以要抬毒。大陸唔畀,因為國土不能丟失。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 19:32 發表

最利嘅矛同最堅嘅盾 同時出現叫矛盾!  日日都做緊!   台灣島居民是南島裔族還是漢族    你問下  睇下佢地點答你!  咁都吾矛盾?
我講嘅矛盾系指軍備。
你指台島民的矛盾繫心態。

兩者不可相提並論。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 19:38 發表
華人  中國人吾一定係漢族 但係漢族  吾係中國人 夠晒搞笑  夠吾夠矛盾?
漢族當然可以唔系中國人,一樣米養百樣人,民主自由;自我感覺系狗唔系人都得。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 20:13 發表

哈哈哈哈!漏洞就憑你吹下就有?
你主子唔系咁睇;老尾話要急急建造更新形的軍備去應付中國的利矛堅盾喎!
看漏眼了!請諒解。🙏🙏

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-12-20 07:46 PM 發表

應該有六七成人口是華人和本地人, 有華人認同嘅。
你要問下先知!  華人代表居住中國境內不同民族   所以南島裔人都可以叫華人!  但中國人或漢族  我們接受下應該指華夏民族!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 08:16 PM 發表

北歐成功同政制無關,而系優秀的人文與生產力。她們冇領袖都冇問題。
去睇下瑞典地方幾大 人囗幾多先  再睇麻佢地d資源!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 08:18 PM 發表

利益唔系淨系得天然氣,仲有好多嘢,人地計過條數先正知道點做對自己國家最有利。
呢個極其量係你諗法或大多數人諗法!  是否事實吾知   為左出位搶選票  無所不用其技!事實上每個人每個國家都以自身有利謀事!   但實際上是否!?  黑暴破壞經濟  大把人做   澳洲得罪老闆令自身失利都有人做!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 08:21 PM 發表

台灣追求自己做山大王,所以要抬毒。大陸唔畀,因為國土不能丟失。
傻豬民進黨只係搶台灣資源  獨立係坤d南島裔人支持   明知你地中國人對土地重要性!點會搞你呀!搞人底線有錢冇命使!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 08:25 PM 發表

我講嘅矛盾系指軍備。
你指台島民的矛盾繫心態。

兩者不可相提並論。
冇答案問題!  從前有個傻佬 係街邊賣武器   吹肖自己的矛是最鋒利能刺穿任何盾! 之後羅住個盾又吹肖自己個盾最堅硬 冇野刺得穿  圍觀者笑佢 你的矛能刺穿你的盾嗎!? 呢個係笑話冇答案!  你問一下美國議會長美國的黑暴是否  最美麗的風景線  看他怎答你!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-21 08:28 發表

你要問下先知!  華人代表居住中國境內不同民族   所以南島裔人都可以叫華人!  但中國人或漢族  我們接受下應該指華夏民族!
漢族與唐人其實都是不同種族大融合。是當年與「胡人」的區分。正如今日中國人,並無分種族。(有些國策會照顧小數族裔)
但人有自己的想法;例如有些覺得自己不是中國人,那又有何不可?
大陸唔妥台獨,是台獨居民有意將台灣領土獨立于中國,那是屎可忍尿不可忍的。唯有把牠們消滅殆盡。
大陸遲遲未出手,是考慮沙塵滾滾,好易殺錯良民。而且,那些迷途羔羊純因唆使,希望有機會改正。

個人研判;大陸不願武統,因為勉強冇幸福。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-21 08:47 發表

冇答案問題!  從前有個傻佬 係街邊賣武器   吹肖自己的矛是最鋒利能刺穿任何盾! 之後羅住個盾又吹肖自己個盾最堅硬 冇野刺得穿  圍觀者笑佢 你的矛能刺穿你的盾嗎!? 呢個係笑話冇答案!  你問一下美國議會長美國的黑暴是否  最美麗的風景線  看他怎答你!
响人地身上系風景線,應該發揚與保護。自己身上嘅系大毒瘡,非清剿不可。

任何道理都要服從利益,尤其是國家利益。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-21 08:57 AM 發表

漢族與唐人其實都是不同種族大融合。是當年與「胡人」的區分。正如今日中國人,並無分種族。(有些國策會照顧小數族裔)
但人有自己的想法;例如有些覺得自己不是中國人,那又有何不可?
大陸唔妥台獨,是台獨居民有意將台灣領土獨立于中國,那是屎可忍尿不可忍的。唯有把牠們消滅殆盡。
大陸遲遲未出手,是考慮沙塵滾滾,好易殺錯良民。而且,那些迷途羔羊純因唆使,希望有機會改正。

個人研判;大陸不願武統 ...
唐朝胡人可能你是指 李家族群! 但李家他們以同化自己中國人  !  中國人是否包括小數族群  官方是   民間未必!  習慣性問 白皮膚新疆人都可以係中國人  但你會認為佢是中國人?  台灣自陳水扁後 你有機會問下 佢地是否中國人?  是中國人又使咩去南島群尋親尋血緣?  中國吾武力收回原因 二千萬南島裔人  要食飯  點養佢?  重建呢?  內戰  草祭英文一定着草美國  成立臨時政府  立哂台灣d外滙同黃金   台灣島內錢同人才都走  一個難鬼蠢人島吾使養架!?明知佢係日本人中國政府都要養佢!  第二個問題係 印度而家咁緊張  三   西方國家而家圍緊中國!  中國人精神  先對外 後對內

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-21 09:01 AM 發表

响人地身上系風景線,應該發揚與保護。自己身上嘅系大毒瘡,非清剿不可。

任何道理都要服從利益,尤其是國家利益。
哈哈  者係吾會答你羅!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 08:16 PM 發表

北歐成功同政制無關,而系優秀的人文與生產力。她們冇領袖都冇問題。
一個大誤解, 歐洲冇領䄂可以發展?!
二戰後基本上是美國在領導歐洲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]