• 瀏覽: 61,888
  • 回覆: 134
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 09:56 發表

俄羅斯同北約深仇大恨  信美國你當俄佬傻架?  蘚聯點解體架?  葉利音係斯巴伕罪人 申請加入北約比人玩足十年!  咩原因令俄佬背叛中國?  每年幾千億交收
國之相交,只有永遠的利益。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 11:07 AM 發表

國之相交,只有永遠的利益。
醒未呀?  利益當然重要  歐洲天然氣俄羅斯入囗最多最平  點解支持美國為首架北約 封殺俄羅斯?  個個人都咁理志 就吾會有政棍拉!澳洲  台灣  香港  烏克蘭  例子多到無法寫完! 想像是建立於現實基礎條件下!   烏托幫只存在微電子空間

人人看見北歐民主如何成功 又不計算自己的資源與人囗比例 !總是想像如何學民主   上山的道路 總是佈滿骸骨

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 09:39 AM 發表

造得出導具,點會唔識玩?只系考慮;

戲法何時變
何時最值錢
心寬無動靜
收網始知玄
感覺你的想法有點天真或者自大, 世界上沒有不能破的盾, 亦沒有所向披靡的矛, 兩者相接時勝負只是弱點/優勢的表現而已。
就算不講實力, 意外更是萬事萬物避不了的因素。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 02:21 PM 發表
人人看見北歐民主如何成功 又不計算自己的資源與人囗比例 !總是想像如何學民主   上山的道路 總是佈滿骸骨
資源和人口, 民主自由, 這是一個好的想法。

就以台灣人, 追求民主自由(口講), 爭取尊嚴不被北京壓迫, 但是因為資源等問題, 現在做緊美國人的狗, 日本人的下人, 但是卻反對做中國人的僑民,兄弟。 你說人犯賤真的冇得救㗎。
我認為愚末, 呆是原因之一。最佳方法是遠離此群人, 少點麻煩

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-12-20 07:19 PM 發表

就以台灣人, 追求民主自由(口講), 爭取尊嚴不被北京壓迫, 但是因為資源等問題, 現在做緊美國人的犯, 日本人的下人, 但是卻反對做中國人的僑民,兄弟。 你說人犯賤真的冇得救㗎。
我認為愚末, 呆是原因之一。最佳方法是遠離此群人, 少點麻煩
你冇聽過南島裔族  係天生冇尊嚴架咩?  一個毫無尊嚴架族群  吾做狗可以做d咩?你有見過軟皮蛇  起身行路?

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-12-20 19:08 發表

感覺你的想法有點天真或者自大, 世界上沒有不能破的盾, 亦沒有所向披靡的矛, 兩者相接時勝負只是弱點/優勢的表現而已。
就算不講實力, 意外更是萬事萬物避不了的因素。
系咩?咁點解唔造最利嘅矛同埋最堅嘅盾呢!

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-12-20 07:19 PM 發表

就以台灣人, 追求民主自由(口講), 爭取尊嚴不被北京壓迫, 但是因為資源等問題, 現在做緊美國人的犯, 日本人的下人, 但是卻反對做中國人的僑民,兄弟。 你說人犯賤真的冇得救㗎。
重點問題   台灣島有多小中國人居住?  你可以訪問一下!  我估中國人吾過人囗比例30%  所以  你認為台灣島居民是中國人 係你一相情願   他們不覺得自己是中國人!所以同我地吾同民族 何來喬民?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 07:25 PM 發表

最利嘅矛同最堅嘅盾 同時出現叫矛盾!  日日都做緊!   台灣島居民是南島裔族還是漢族    你問下  睇下佢地點答你!  咁都吾矛盾?

華人  中國人吾一定係漢族 但係漢族  吾係中國人 夠晒搞笑  夠吾夠矛盾?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 07:23 PM 發表

你冇聽過南島裔族  係天生冇尊嚴架咩?  一個毫無尊嚴架族群  吾做狗可以做d咩?你有見過軟皮蛇  起身行路?
南島裔族? 對這類東西冇乜認識。

但是我不認為蛇站不起來是失尊嚴, 尊嚴是自我認同而不被他人輕視, 與能力, 特質冇關係。

伊斯蘭教為那些漫畫而戰, 就係維護緊他們的先知, 為他們這代人的尊嚴而戰, 歐美人士要經過衰落後方會明白尊重別人了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-20 07:25 PM 發表

二次大戰之後的美國擁有世界上最利的矛和最堅硬的盾, 中國的崛起, 它的盾有漏洞了, 它的矛雖然尖利, 但係不保證自己不受傷了。 美國人開始恐懼, 害怕中國的新矛新盾。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 07:30 PM 發表

重點問題   台灣島有多小中國人居住?  你可以訪問一下!  我估中國人吾過人囗比例30%  所以  你認為台灣島居民是中國人 係你一相情願   他們不覺得自己是中國人!所以同我地吾同民族 何來喬民?
應該有六七成人口是華人和本地人, 有華人認同嘅。

引用:
原帖由 michaelsh 於 2020-12-20 19:44 發表

二次大戰之後的美國擁有世界上最利的矛和最堅硬的盾, 中國的崛起, 它的盾有漏洞了, 它的矛雖然尖利, 但係不保證自己不受傷了。 美國人開始恐懼, 害怕中國的新矛新盾。
哈哈哈哈!漏洞就憑你吹下就有?
你主子唔系咁睇;老尾話要急急建造更新形的軍備去應付中國的利矛堅盾喎!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-20 14:21 發表
北歐成功同政制無關,而系優秀的人文與生產力。她們冇領袖都冇問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]