• 瀏覽: 48,024
  • 回覆: 388
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 城市民工 於 2019-5-9 02:08 PM 發表
我都覺得中國比25%關稅代價大,定係簽個D條款代價大,中國一定計過數,關稅適應左就會計埋落成本到,仲可加可減。但簽左約就係任人魚肉
我都覺得係~
日本有辦睇, 被迫簽咗廣場協議之後就衰足廿幾年, 日本哩代年輕人還受緊當年既被迫害既痛苦

美國有dump dump真慘

引用:
原帖由 馳騁 於 2019-5-9 01:35 PM 發表
On9國民選on9總統好合符常理。
但Trump的用意並不在關稅或貿赤,目的只為推翻共產黨。
佢邊有咁偉大,佢為博取連任啫。

引用:
原帖由 豆芽生 於 2019-5-9 01:28 PM 發表
我發現班美國人都幾傻下
加關稅本土物價一定加
股票俾件雞蟲玩到傻下傻下
點解仲有傻人會支持佢😑
真係想問下班美國人加關稅有乜好處?
加關稅D錢去美國政府到!係咪會派錢俾番美國人? ...
因為好多鬼佬係死蠢, 淨係識飲酒吊西.....除非不買中國貨, 如果五係關稅全部美國人硬食.
奇怪美國仲未暴動.

引用:
原帖由 ae98f7586 於 2019-5-9 01:48 PM 發表

若真如此,大陸何需與美談判?你知道宜家有幾多大陸工廠等緊訂單?
看來你要讀多點歷史

雖然中共文革破壞了很多傳統的東西,但至少這種文化沒有破壞

就算知道100%談不成,中共照樣會派人去,除非對方唔肯傾

即係點?特朗普最終都係玩死自己?

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2019-5-9 02:18 PM 發表

因為好多鬼佬係死蠢, 淨係識飲酒吊西.....除非不買中國貨, 如果五係關稅全部美國人硬食.
奇怪美國仲未暴動.
你估尾國警察係香港警察咁林善咩,

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-5-9 02:09 PM 發表

即是短期供應要加價,
對美國傷害很大
除加價外.
入口商會訂少D 貨, 貴嘛, 自然冇咁好賣.

如中國成本持續貴, 會另找國家買貨

美國又要開始加征關稅了,事多~

關稅呢樣嘢從來係代理商負責,中國負責生產係唔駛佢俾。但係代理商成本高咗又不能用加價解決,唯一辦法係轉生產地,即係原本由中國生產的定單轉為越南柬埔寨印尼等地。
咁樣會導致在中國投資的商人把資金移向其他國家,轉唔到就要執笠。

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-9 02:21 PM 發表

除加價外.
入口商會訂少D 貨, 貴嘛, 自然冇咁好賣.

如中國成本持續貴, 會另找國家買貨
但事實上消費者一樣係要買1貴野

引用:
原帖由 at01 於 2019-5-9 01:12 PM 發表
中國要睇清美國再唔係盟友呢個關係
其實從來都唔係, 只有關係好與壞而已......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]