• 瀏覽: 12,615
  • 回覆: 175
+7
如果禁到中國貨,就唔使加稅,加稅都要買,就係打劫美國人。歡迎牛奶仔加入討論,唔使怕醜。

加稅真正用意係迫使供應鏈離開中國,所以美國一定唔會咁快收手,供應鏈離開左係冇咁易返到去的

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-9 01:00 PM 發表
加稅真正用意係迫使供應鏈離開中國,所以美國一定唔會咁快收手,供應鏈離開左係冇咁易返到去的
唔識咪九吹,大陸提供你老美原材料,供乜應鏈? 事實係傻侵懷念你老美幾十年前處處黑煙囪,運鐵砂火車四圍走既日子,好想恢復過去咁美好,咪成全佢,俾佢開番鍊鋼廠煤礦之類幫助你老美工人唔駛做洗車收銀之類工種囉。

重型機械製造商Caterpillar因為向中國入口金屬原料,去年生產成本增加逾1億美元(7.8億港元),公司於是增加產品售價應對。此外,農業機械製造商Deere & Co估計,關稅會導致今年原材料成本增加1億美元,公司已削減成本以及增加產品售價保護盈利。

國會調查服務(Congressional Research Service)2月發表一份報告指,關稅實施後美國的洗衣機售價,比去年1月關稅實施前上升12%。另根據智庫彼得森國際經濟研究所指,美國向鋼和鋁徵收關稅後,去年鋼產品的售價增加近9%,令鋼材用家的成本增加56億美元(436.8億港元)。此外,紐約聯邦儲備銀行、普林斯頓大學及哥倫比亞大學的研究指,美國對中國鋼和鋁徵收關稅,去年令企業和消費者每月額外支付30億美元(234億港元)稅項。

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-9 01:00 PM 發表
真系搞笑,中國不只出口美國,美國只是中國總出口不夠13%,為了不夠13%的美國市場把生產線搬理中國?😂

引用:
試看美國全力禁制華為,都未能令華為絕跡,就知有些中國貨至少現在是不能被取代(就像當年的日本貨),加關稅又冇替代品,就貴貴都要買,羊毛自然出在美國羊身上。

美國本身財赤非常嚴重
曲線徵稅係一個選項
但更加損害美國經濟
關稅加得一時唔加得一世

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-5-9 03:13 PM 發表

真系搞笑,中國不只出口美國,美國只是中國總出口不夠13%,為了不夠13%的美國市場把生產線搬理中國?😂
13%係全國(假設你數據係岩),對於好多廠家,美國市場佔佢地30%以上,佢地一定選擇部分或全面離開中國,上遊走左下遊跟住走,個影響會好大

引用:
何謂供應鏈,既然離開就唔可以咁易返去,但又是否咁易離開呢?

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-5-9 03:13 PM 發表

大陸80%的貿易順差來自美國。沒咗每年3750億美元純利,大陸沒錢支付每年幾百億美元的一帶一路支出。

引用:
目標係拖跨中國經濟。
侵侵睇準中國內部經濟虛弱。
今次就算傾成,唔會就此擺手,跟著又會一單接一單咁嚟。

你唔會中文字嗎?中國出口美國只佔總出口的不到13%
無美國13元美元,仲有87元美元! 你以為只有美國才付美元嗎?

而你知點解對美國貿易順差有增長嗎?唔係美國買多咗野呀,系中國買少咗美國野呀! 低B仔

而你點解要轉移話題呀,現在講生產線呀!
引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-9 03:55 PM 發表

大陸80%的貿易順差來自美國。沒咗每年3750億美元純利,大陸沒錢支付每年幾百億美元的一帶一路支出。

產業鏈很難搬出大陸並不是單單人工高,大陸的基建水準他國無法相比,交通、電力,技術工人的數量,鴻海投資美國康州招唔到人,現在縮小成研發中心。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2019-5-9 05:51 PM 發表
你唔會中文字嗎?中國出口美國只佔總出口的不到13%
無美國13元美元,仲有87元美元! 你以為只有美國才付美元嗎?

而你知點解對美國貿易順差有增長嗎?唔係美國買多咗野呀,系中國買少咗美國野呀! 低B仔

而你點解要轉移話題呀,現在講生產線呀!

...
美國進口商超購屯貨,順差擴大。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-9 03:55 PM 發表

吓,貿易順差你當純利? 咁你老美咪蝕到卜街?

大陸出口商賺左外匯拎去銀行換人仔出糧俾伙計,大陸入口商要找數俾外國廠家去銀行買外匯,一出一入因為出口多所以中國人民銀行收埋收埋咁多外匯,人行外匯儲備係等於中國M2既外匯佔款部份,約廿萬億人仔,只佔中國M2 180萬億好少部份。同投資一帶一路無關。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-9 12:55 PM 發表
如果禁到中國貨,就唔使加稅,加稅都要買,就係打劫美國人。歡迎牛奶仔加入討論,唔使怕醜。
皇上,請問乜叫牛奶仔
我覺得貿易戰是一借口,唔知岩唔岩啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]