• 瀏覽: 2,999
  • 回覆: 36
梁振英每天每天數算某報的廣告商。
很明顯,動機就是讓某報結業。一份無公信力嘅報刊應否存在係呢個市場?最近熱話嘅娛樂新聞就係最佳例證。
習近平主席提倡 德才兼備以德為先。呢方面梁振英曾經以次選爆冷當選特首,顯示其才德。香港市民眼睛係雪亮的,打擊某報刊是等於打擊某報刊的所謂出錢做新聞的第四權。(第四權被某報濫用。)
用斷人米路方法是對某報刊最人性化嘅做法。
=====
既然民主國家也有類似斷人米路方法,即此方法可行。
=====
我想,其他民主國家都認為斷人米路係其中一個可行方法,點解唔可以咁做?
====
我的評論:
梁振英的行動,帶出咗所謂眾籌登廣告去支持一份無公信力嘅報刊,結果係點大眾有眼睇,係呢度亦不用多講。據我所知,某報刊的銷量一直停滯不前。

引用:
原帖由 omegacoaxial20 於 2019-5-8 06:47 PM 發表

絕對同意!

睇出毒果根本垃圾!

毒果app高危,更加速毒果衰落!
一位極道低智嘅四個學位網友話係呢個時候講道德喎!
某報刊搞前特首屋企人就唔使講道德?

近日嘅用錢買嘅娛樂新聞又唔知有幾道德呢?

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-5-8 18:19 發表
梁振英每天每天數算某報的廣告商。
很明顯,動機就是讓某報結業。一份無公信力嘅報刊應否存在係呢個市場?最近熱話嘅娛樂新聞就係最佳例證。
習近平主席提倡 德才兼備以德為先。呢方面梁振英曾經以次選爆冷當選特首,顯示其才德。香港市民眼睛係雪亮的,打擊某報刊是等於打擊某報刊的所謂出錢做新聞的第四權。(第四權被某報濫用。)
用斷人米路方法是對某報刊最人性化嘅做法。
=====
既然民主國家也有類似斷人米路方 ...
貧果日報
唔壞唔做
末路途窮

閻羅報到

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-5-8 08:10 PM 發表

貧果日報
唔壞唔做
末路途窮

閻羅報到
咿,乜咁啱嘅,弱能低智佬又拉黑咗你呀。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-5-8 20:30 發表

咿,乜咁啱嘅,弱能低智佬又拉黑咗你呀。
未!不過佢都幾惡頂。唔敢掂我的連串問題。

佔中狗霸街阻路79日,斷無數運輸業界工人米路,論罪該殺。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-5-8 08:35 PM 發表

未!不過佢都幾惡頂。唔敢掂我的連串問題。
好丫,我都有睇你同弱能低智佬嘅對話。
兩方相爭講道德喎!真係唔叫佢做弱能佬都對唔住自己。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-5-8 20:57 發表

好丫,我都有睇你同弱能低智佬嘅對話。
兩方相爭講道德喎!真係唔叫佢做弱能佬都對唔住自己。
我唔識道德,不過有辣椒。

同泛民唔使講道德,不顧香港人的努力,搞佔中搞拉布,拖垮香港,已經完全冇道德

可以理解為,社會正在送毒果同黃絲最後一程 上路吧

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-5-8 07:53 PM 發表

一位極道低智嘅四個學位網友話係呢個時候講道德喎!
某報刊搞前特首屋企人就唔使講道德?

近日嘅用錢買嘅娛樂新聞又唔知有幾道德呢? ...
褲浪識游水又點會極度低智呢?最多係有少少智障啫!
不過仍然有人睇有人回佢,己經滿足咗佢的另類不正常心理!

引用:
原帖由 lawo 於 2019-5-8 09:38 PM 發表

褲浪識游水又點會極度低智呢?最多係有少少智障啫!
不過仍然有人睇有人回佢,己經滿足咗佢的另類不正常心理!
唔使咁袒白嘅,我不嬲都唔會開名,明就得喇

當蘋果、李怡發表「天譴論」、「報應論」,外界要譴責他們,光哥便主張「以德服人」不要斷人米路;當球迷噓國歌,政府要立法制止,光哥又主張「以德服人」要感化他們。

孔子曰「以德報怨,何以報德?」,意思是說別人吃你豆腐佔你便宜,你是以德來回報,那麼別人花精力幫助你,你又用甚麼回報?還是德嗎?既然吃你豆腐佔你便宜跟花精力幫助你的回報都是德,那不是鼓勵大家盡量去吃人豆腐佔人便宜嗎?

所以「以德服人」只是說了前半段話,后半段話是「德主刑輔」。單單靠「以德服人」當老好人是維持不了社會安穩,對刁民是須要刑罰阻嚇的。

對著好人、對著惡人都是一視同仁「以德服人」,孔子稱之為「鄉愿,德之賊也!」。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-5-8 10:00 PM 發表
當蘋果、李怡發表「天譴論」、「報應論」,外界要譴責他們,光哥便主張「以德服人」不要斷人米路;當球迷噓國歌,政府要立法制止,光哥又主張「以德服人」要感化他們。

孔子曰「以德報怨,何以報德?」,意思是說別人吃你豆腐佔你便宜,你是以德來回報,那麼別人花精力幫助你,你又用甚麼回報?還是德嗎?既然吃你豆腐佔你便宜跟花精力幫助你的回報都是德,那不是鼓勵大家盡量去吃人豆腐佔人便宜嗎?

所以「以德服人」只是說 ...
應該係講某人喜好斷章取義,啱聽嘅咪攞前半段囉!
後半段可以隻字不提。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]