• 瀏覽: 2,358
  • 回覆: 56
+2
美國貿易代表萊特希澤指責中方食言,違背之前在經貿談判中的承諾,但美中雙方今個星期四,仍會在華盛頓展開新一輪經貿談判。美國將於當地星期五凌晨起,對中國2000億美元商品加徵關稅,稅率由10%加至25%。 與萊特希澤一同見記者的財長努欽表示,在美中雙方就協議達成9成共識之際,中方要求修改新草擬文本的部分...

中美上周第九輪談判後,特朗普發出對談判會達到最終結果非常樂觀嘅言論。

https://www.google.com/url?sa=t& ... WE4dVXV95f1hGnVbV90

點解而家又變成第九輪談判中國違反之前承諾嘅指責?究竟係中國响第九輪談判中違反之前嘅承諾,定係美國又一次反口?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1456321-20190507.htm?spTabChangeable=0

美帝有心玩野,中國吾會屈服

總之談判協議未落實簽署,
就會有更改嘅機會。

談判只有 deal or no deal
這不叫食言
美國總統簽字作實的書面協議
儍侵單方撕毀
才叫食言!

成日單方面撕毀協議的國家居然指責人哋食言

師兄今日先注意美國新聞?有那一次美國不是都要搶道德高地.先指摘別人.老祖宗說聽其言,觀其行沒錯的.

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-7 09:20 PM 發表
大陸佬真係無咩信用可言
中共跪低未?

支持中國拒絕不平等條約!

(此人 WongManTak 講唔過人就禁人發言,如此限制言論自由,打壓異見,又何必發貼呢?
此人言論反中,卻其實是限制言論自由的獨裁者,真諷刺!)

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-5-7 08:22 PM 發表
美方已加定!!~ 未來人報料!
當然加定啦。
加稅星期五凌晨開始。但中國代表團星期四先出發,有乜可能好似特朗普所講,要响星期五之前達成協議。呢個係邏輯思考推論,唔使靠未來人。
雖然係咁,美國公司落訂單嘅價錢,係未計呢個加稅。而一般情況,美國而家已經訂好聖誕節嘅貨。換句話講,呢批貨嘅稅,供應商係冇啲報價時汲收部份。所以係公部由美國公部負責,部份轉嫁畀買家。
因為要交業績以得到出年大選聲望,特朗普比中國更急於達成協議。再到下次落訂單期,可能中、美已達成協議。

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-5-7 08:07 PM 發表
成日單方面撕毀協議的國家居然指責人哋食言
中共由始至終都冇接受美國提出嘅條款
又點可以叫做食言?

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-7 09:20 PM 發表
大陸佬真係無咩信用可言
中共由始至終都冇接受美國提出嘅條款
又點可以叫做食言?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-7 09:27 PM 發表
支持中國拒絕不平等條約!

(此人 WongManTak 講唔過人就禁人發言,如此限制言論自由,打壓異見,又何必發貼呢?
此人言論反中,卻其實是限制言論自由的獨裁者,真諷刺!) ...
好多兩把尺人士都係甘操作

侵侵你唔洗驚中國及俄羅斯都會齊心合力栽培你做下一屆嘅美國總統嘅。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]