註冊 登入

[國際新聞評論] 陸倘武統 美必撐台

引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-5-6 11:33 AM 發表

原來寶島只求VISA FREE
證明左邦交國呢樣嘢就係俾大陸打下飛機的
大陸咁撚多邦交國,卻無幾多個肯俾大陸護照VISA Free,而台灣表明無幾個邦交國,但係就個個都肯俾台灣護照VISA FREE,呢啲咪係真老友咯
之前泰國Phuket撞船死左一船中國人,人地泰國都係最多俾大陸人免簽證費入泰國咋,都唔會俾VISA FREE你大陸啦,可想而知,同大陸做真老友既真係無乜幾個

所以話真老友唔使講咁多嘢,台灣有事美國一定幫

精選樓盤
引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-5-6 11:39 AM 發表

證明左邦交國呢樣嘢就係俾大陸打下飛機的
大陸咁撚多邦交國,卻無幾多個肯俾大陸護照VISA Free,而台灣表明無幾個邦交國,但係就個個都肯俾台灣護照VISA FREE,呢啲咪係真老友咯
之前泰國Phuket撞船死左一船中國人,人地泰國都係最多俾大陸人免簽證費入泰國咋,都唔會俾VISA FREE你大陸啦,可想而知,同大陸做真老友既真係無乜幾個

所以話真老友唔使講咁多嘢,台灣有事美國一定幫 ...
天真過天真嬌
幫之前一定要買佢D過期武器! 同埋, 只在咀巴限度之內幫嘎咋

越住越貴 越住越細 人工越來越唔見使
引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-5-6 11:44 AM 發表

天真過天真嬌
幫之前一定要買佢D過期武器! 同埋, 只在咀巴限度之內幫嘎咋
人地美國舊款武器都足夠打到中共仆街,咁由何需追新款呢?打到中共仆街之餘又可以慳錢

引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-5-6 11:44 AM 發表

天真過天真嬌
用航母舉個例子咁講啦
新款美國航母係核動力,舊款美國航母用Diesel
咁大陸就得隻噴黑煙既遼寧船,咁台灣唔使買新款核動力航母,就買舊款Diesel版航母就已經可以打到中共條船仆街啦(打條黑煙遼寧船用佢啲黑煙就locate到位置,甚至連雷達錢都慳埋)
點解要浪費錢追新款呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-5-6 11:54 AM 發表

人地美國舊款武器都足夠打到中共仆街,咁由何需追新款呢?打到中共仆街之餘又可以慳錢
咁耐以嚟, 佢老尾打過幾多場勝仗, 你有無認真算過 ??

引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-5-6 12:05 PM 發表

咁耐以嚟, 佢老尾打過幾多場勝仗, 你有無認真算過 ??
二戰時美國打過幾多場勝仗你唔知咩?
得閒查下硫磺島戰役

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2019-5-6 12:09 PM 發表

二戰時美國打過幾多場勝仗你唔知咩?
得閒查下硫磺島戰役
講嚟講去, 咪倭仔國咯,

倭仔國之敗, 並非只敗於米角, 佢打大陸打咗十幾年, 都未打嬴, 根本已經耗盡資源,

米角只係執熱煎堆 (喱個亦都米角既戰略重點, 別國打生打死, 最後佢去執熱煎堆)  

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-6 11:00 AM 發表

中華民國在1912年已經獨立.
你不是說要『台獨』嗎?改口?

就講中華民國,現在是內戰時期,因為冇簽和平協議!
要打就打,如果武統,有什麼出奇?
武統,台灣又可以守幾耐?
以前有制海、空能力,就可以講武統不易,現在?統一可以用小時計!
有大陸武將講,150小時之內!

口水炮支持。。。係人都知的啦

回覆 引用 TOP

撐台? 係twitter 撐??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snooboy 於 2019-5-5 04:15 PM 發表

美國會為隻棋子去出兵?
你覺得美國兵大哥條命咁賤咩?

冇錯,解决台灣問題,最好係台灣自己獨立,但點解美國仲要阻頭阻勢呢?中共呢次實笑了。

回覆 引用 TOP

武統後一國一制.

引用:
原帖由 acer2014 於 2019-5-6 06:57 AM 發表

"他警告大陸,台灣若受到威脅,美國會作出適當反應。".....

作出適當反應叫做撑?
"適當反應"唔知會唔會係立即開船調頭走人呢? ...
唔好咁快督爆啦...
等啲真賈鬼子佬打多陣飛機都得呱大佬!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilson_ 於 2019-5-6 12:46 PM 發表

你不是說要『台獨』嗎?改口?
我一直說 中華民國 和 中華人民共和國, 兩個國家.
改口?
引用:
原帖由 wilson_ 於 2019-5-6 12:46 PM 發表

就講中華民國,現在是內戰時期,因為冇簽和平協議!
要打就打,如果武統,有什麼出奇?
武統,台灣又可以守幾耐?
以前有制海、空能力,就可以講武統不易,現在?統一可以用小時計!
有大陸武將講,150小時之內!  
中華民國 和 中華人民共和國, 兩個國家.
1949年 內戰已結速, 1949年中共分裂了中國.

武統? #4:  
美國軍隊已多次入侵中華人民共和國領海, 中華人民共和國人民解放軍無鬼用!
中國領土已被多國入侵, 中華人民共和國人民解放軍無鬼用!

黑玫瑰
引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-5-6 12:17 PM 發表

講嚟講去, 咪倭仔國咯,

倭仔國之敗, 並非只敗於米角, 佢打大陸打咗十幾年, 都未打嬴, 根本已經耗盡資源,

米角只係執熱煎堆 (喱個亦都米角既戰略重點, 別國打生打死, 最後佢去執熱煎堆)   ...
有D人不識俗語「行運醫生醫病尾」點解!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。