• 瀏覽: 20,387
  • 回覆: 301
  • 追帖: 3
+6
智能手機市場趨向飽和之際,華為智能手機首季銷量大增50%。市場調查公司IDC指,華為已超越蘋果(Apple),在今年第一季成為全球第2大智能手機製造商。華為距離挑戰三星龍頭地位再近一步。

IDC數據顯示,全球首季智能手機附運量按年減少近22%,但華為數字大增50%,附運5,910萬部智能手機,;華為市佔率亦從去年同期不到12%升至19%,僅次三星成為全球第2。

2019年首季智能手機附運量
品牌附運量按年變幅市佔率
1 三星 Samsung7,190萬-8.1%23.1%
2 華為 Huawei5,910萬+50.3%19.0%
3 蘋果 Apple3,640萬-30.2%11.7%
4 小米 Xiaomi2,500萬-10.2%8.0%
5 Vivo2,320萬+24.0%7.5%
總數7,210萬-21.5%100%
資料來源:IDC

相比之下,Apple iPhone附運量按年劇減30%至3,640萬部,市佔率降4個百分點至11.7%,跌至第3。
三星仍然保住龍頭地位,市佔率在23%左右變動不大。三星首季附運7,190萬部智能手機,按年減少8%。
值得注意的是,另一中國智能手機品牌Vivo亦錄得強勁增長,附運量增24%至2,320萬部,市佔率升至7.5%排第5,差不多趕上第4位小米的8%。

恭喜華為!
從十幾年前冇咩人識, 到而家成為全球第二大手機製造商, 華為係一個奇跡!

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2342163/IDC:華為超越Apple 成第2大智能手機製造商?r=cpsdlc

相信TRUMP TRUMP 幫華為在全世界曲線宣傳功不可沒.

越打壓銷量越好!不如叫美國一齊打壓埋三星同 Apple,睇吓佢哋嘅銷量會點?

要好似唔畀華為喺美國賣手機咁,唔畀三星同 Apple 喺美國賣喎!

生果手機輸剩個iOS

ios有咩咁好用呢? 
引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-5-4 12:36 PM 發表
生果手機輸剩個iOS

中華有華。

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-4 12:30 PM 發表
相信TRUMP TRUMP 幫華為在全世界曲線宣傳功不可沒.
美國總統成為代言人,唔知有幾多酬勞呢?

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-5-4 12:50 發表

美國總統成為代言人,唔知有幾多酬勞呢?
比佢個女嚟中國註冊品牌同做生意

華為真係好用,實力取勝~

一早話左apple 唔撚掂

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-5-4 12:41 PM 發表
ios有咩咁好用呢? 

iOS 最大的好處係好多野都做唔到, 適合科技盲用.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]