• 瀏覽: 15,054
  • 回覆: 113
  • 追帖: 1
如情況繼續, 只有ㄧ路推遲退休年齡至70歲, 75, 80... 什至做到死為止。

人口老化問題,不是中國獨有, 所有地球人都要面對!

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 08:46 PM 發表

係之前既一胎政策影響呀 智將。
之後到高房價同埋偽發展國家陷阱。
而家D後生個個唔肯生,就係識享受。
中國大陸又唔似中國香港日日有150單程,南亞。人口下降係一定既。
不過大陸國策要人民生番好易,一係利誘,一係重罰。大陸人到時個個爭住生。 ...
唔係吖嘛!之前一孩政策就人膨脹,而家冇限就人口減少,條數好深,唔識計呀!只有智慧大將軍先計到出嚟

引用:
原帖由 lt7597 於 2019-5-3 11:38 PM 發表

唔係吖嘛!之前一孩政策就人膨脹,而家冇限就人口減少,條數好深,唔識計呀!只有智慧大將軍先計到出嚟
無智慧既人當然唔會知道一個政策唔會一時三刻會出到效果,特別係人口政策,一個BB到18歲都要18年
其實條數低能都識計

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 11:44 PM 發表

無智慧既人當然唔會知道一個政策唔會一時三刻會出到效果,特別係人口政策,一個BB到18歲都要18年
其實條數低能都識計
原來18歲之前唔係人,唔計入人口,佩服

對世界係好事來。

題目應為中國出生率急降

生左一係食毒奶粉,一係去外地搶購俾人吊,你生唔生

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-3 10:51 PM 發表

港女學識高,高到連波都無埋,就知不宜生仔!
因為冇奶飲?

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 08:46 PM 發表

係之前既一胎政策影響呀 智將。
之後到高房價同埋偽發展國家陷阱。
而家D後生個個唔肯生,就係識享受。
中國大陸又唔似中國香港日日有150單程,南亞。人口下降係一定既。
不過大陸國策要人民生番好易,一係利誘,一係重罰。大陸人到時個個爭住生。 ...
咁叫返150 人返去咪得law

啲人落曬嚟香港

乜春都學曬香港,包括高地價政策。 住都冇得住呀生瘡

全世界城市化都會生育下降,日本負數tim

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2019-5-3 10:07 PM 發表

其實是好事,應該拍掌歡呼先啱,為什麼是危機?
人口少舒服好多
人人住大屋,有大廚房可以多D屋企煮食,多D網購,用人工智能取代大部分低收入職位

引用:
原帖由 棧道 於 2019-5-4 12:27 PM 發表
全世界城市化都會生育下降,日本負數tim
香港都是負數,每名女士只生0.9個小孩
人口減少,將來冇咁迫,變得更宜居👍🏻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]