• 瀏覽: 15,064
  • 回覆: 113
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:01 PM 發表
肯定共產黨的高房價政策搞到中國人民都唔想生小孩

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html ...
有冇聽過一孩政策? 7-80年代既事。E加1980-2000年出生只有當年一半人。當年既人口都6-70碎了。廿年內只剩當年20-30既人口一半,堅急降。

引用:
原帖由 anish01 於 2019-5-3 21:39 發表

依加都唔駛放寛,大陸都好似香港咁唔願生仔,生活水埠準高咗,生到都養唔起!
只能講以前環境仲差,e+女性學識、地位高左而唔生。

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:06 PM 發表

冇人生仔呀 智將
4個60+幾,2個30-40碎,1個10+碎呀智障

越南真係想窮都幾難!

引用:
原帖由 willy222 於 2019-5-3 08:22 PM 發表
其實發達國家同地方大部份都係咁,出生率香港比中國更低。
有世界觀既人就會明.
當然呢個係中國面對既問題,
但同時都係世界好多地方面對既問題.
大把招出既.. 每個小朋友派錢, 鄉下送地.

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-3 09:38 PM 發表

無論你扮失憶呃到自己,但你呃唔到全世界都知基因野係美國佬做
基因野正正係邪惡美帝出品,我有呃過你咩?

少d人咪好咯, 對地球無咁滋擾, 又減少資源消耗, 減少碳排.

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2019-5-3 09:30 PM 發表
全世界都係咁...越發達既國家/地區...生育率越低...
所以新移民既補充...特別專才引入對維持經濟發展十分重要...新加坡同美國係最佳例子...
大陸放寬一孩政策太遲...人口老齡化...人口紅利逐步下降...未來經濟挑戰越黎越大...

其實香港都一樣...但受產業保護主義、民粹式反移民影響...令香港吸引外藉專才能力有所下降... ...
跟據聯合國2015-2020估算,美國生育率是2.01,大陸是1.73,法國1.99,英國2.02另外大陸近兩件嬰兒出生人口都是一年比一年少
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1934885-中國綜合-出生人口連年下降+專家預計今年新生兒跌破1500萬

依D人種又無道德又野蠻四處樹敵同出醜!少生為妙!對全世界係好消息

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 08:46 PM 發表

係之前既一胎政策影響呀 智將。
之後到高房價同埋偽發展國家陷阱
而家D後生個個唔肯生,就係識享受。
中國大陸又唔似中國香港日日有150單程,南亞。人口下降係一定既。
不過大陸國策要人民生番好易,一係利誘,一係重罰。大陸人到時個個爭住生。 ...
中國政府比鄉村地方農民起村屋,
我鄉下親戚個個有地起 3 - 6 層樓高鄉村式豪宅,
約 1 百萬起 5 - 6 層樓高村屋, 裝埋升降機.  
1 半自住, 1 半出租, 鄉村屋只可住及出租, 唔準賣.

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-5-3 08:22 PM 發表
haha...性能力下降 

一系d食品或環境殺精
有道理!地溝油,孔雀石線,發瘟豬,假疫苗………………自有天收

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-3 09:38 PM 發表

無論你扮失憶呃到自己,但你呃唔到全世界都知基因野係美國佬做
基因野正正係邪惡美帝出品,我有呃過你咩?

主要係人口老化,得唔到一般人類嘅醫療保護,又食咁多生化嘢,快死好正常!
如果我係簡體蟈有錢佬,我一定搵蕃鬼妹同我生!咁又走更啲!
簡體蟈有錢佬全家移民去歐美澳,咁又小咗一批!
出蟈讀書唔海歸,為數唔小!
城市生活壓力大,唔想生,為數唔小!

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:01 PM 發表
肯定共產黨的高房價政策搞到中國人民都唔想生小孩

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html ...
其實是好事,應該拍掌歡呼先啱,為什麼是危機?

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-3 22:06 發表
主要係人口老化,得唔到一般人類嘅醫療保護,又食咁多生化嘢,快死好正常!
如果我係簡體蟈有錢佬,我一定搵蕃鬼妹同我生!咁又走更啲!
簡體蟈有錢佬全家移民去歐美澳,咁又小咗一批!
出蟈讀書唔海歸,為數唔小!
城市生活壓力大,唔想生,為數唔小! ...
所以大劣有能力都全部走資、走人,無能力個班先留低。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]