• 瀏覽: 15,085
  • 回覆: 113
  • 追帖: 1
2013年底才開始放寬「一孩政策」, 要等到收效期都要廿年後啦

引用:
原帖由 willy222 於 2019-5-3 08:22 PM 發表
其實發達國家同地方大部份都係咁,出生率香港比中國更低。
雖然的確係大部分越發達既國家/地區出生率係比較低,但某幾個亞洲地區係特別低  近全球最低
日本>韓國>香港>台灣>澳門>新加波,   由其是香港文化衝擊同時又未取得平衡 ,
叫商界同政府唔好食得咁盡真係無乜可能, 香港本地人唔願好似舊時代咁捱,
商界同政府唯有輸入更多外地人口去墳補呢個空缺!
又可以賺到更多人口既錢,生活必須品, 人工可以壓得更低, 樓可以更貴, 品質可以更差,成本更低同時又可以賣得更貴
但社會配套不足, 文化差異 制做更多社會問題!

好快印度就可以在呢個領域超越中國

中國人終於發現中國人最好食

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:01 PM 發表
肯定共產黨的高房價政策搞到中國人民都唔想生小孩

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html ...
老毛當年拔苗助長,人多好辦事

人口老化

引用:
原帖由 xsy940212 於 2019-5-3 08:41 PM 發表

越窮越生
例如天竺

腦代愈發達,生仔愈少。

禁賣安全套、避孕藥搞惦啦,唔洗教吓話?

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-5-3 08:42 PM 發表

之前一孩政策呀
一孩政策

經過黨幾十年努力
成功控制人口

希望佢哋控制房價都咁成功啦!

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2019-5-3 08:04 PM 發表
人口老化呀智將
加一孩政策

呢啲就係樓市泡沫帶來嘅壞影響,樓市上升只會帶來短暫嘅社會繁榮,但影響深遠

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 20:01 發表
肯定共產黨的高房價政策搞到中國人民都唔想生小孩

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finan ... 0503_00842_001.html ...
人地十幾億人口,不如擔心下自己啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]