• 瀏覽: 15,477
  • 回覆: 91
+6
政府推出「免入息審查的公共交通費用補貼計劃」已一段時間,運輸署表示,截至4月30日,約35萬名受惠市民尚未領取今年1月份補貼。運輸署提醒,1月份補貼由2月16日起可以領取,有效期為3個月,即期限於5月15日屆滿。

市民丘先生至今未領取1月份補貼,他稱,平時較少乘港鐵,間中會到葵芳站,但在該站出入閘口或服務中心附近不見有補貼領取裝置,感覺不太方便。另一名市民許小姐自言「懶得拎,反正啲錢唔會走」,但她稱知悉本月中是領取1月份補貼的期限,會盡快領取。

以下是津貼詳情及領取地點:
1.如何參與計劃:使用八達通出行市民即可使用,不必作任何申請或入息審查,亦不限年齡;每月16日起可領取上月補貼,領取限期3個月內,逾期作廢;
2.計算方法:每月八達通交通費超過400元的市民,扣除400元後,超出金額的25%可獲補貼,每月上限為300元;現金支付和跨境交通不計算在內;補貼額按每張八達通卡拍卡紀錄獨立計算;
3.領取方法:全港有逾1800個領取點,包括93個港鐵站、5個輕鐵客服中心、50個八達通服務站、所有OK、7-eleven便利店及所有惠康超市(不必購物,可直接向店員詢問領取);另外也可用八達通手機應用程式領取(Android系統手機須附NFC功能、IOS系統手機須使用讀卡器);
4.使用優惠月票人士:須於購買後30天內,在港鐵站內的自助登記機登記,即可以把月票與八達通掛鈎(如港鐵都會票及全日通﹝屯門—南昌﹞);
5.可應用交通工具:港鐵、巴士、綠色小巴、渡輪及電車均有涵蓋,另外70多條已登記的紅色小巴、員工巴士、村巴和街渡亦包括在內;
6.如遺失八達通:須在報失日起10個工作天內,或確認八達通失效當天起計10個工作天內透過補貼計劃網頁、補貼計劃熱線或八達通手機應用程式,申請把失卡的公共交通開支紀錄及未領取補貼,轉移至另一張八達通。惟方法僅限使用個人八達通、附有自動增值功能八達通,或銀行聯營八達通的市民。

有得拎緊係拎啦!!!
點都唔會sit比玫府囉
大家都記得快D去拎啦

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20190503/s00001/1556698549506/【交通費補貼】首期津貼5月15日到期35萬人未領-重溫計劃懶人包

叫職員走撚開,唔好守部機旁邊,自然多人去拍

有人原來真係便利店或惠康都唔會去嘅!

得咁少,啲人都費事攞

有$100 refund

因為所搭的公司包的專營巴士話要第三季先入到政府份list,所以根本can唔到。

引用:
原帖由 wslam 於 2019-5-5 12:16 AM 發表
得咁少,啲人都費事攞
有同事can得10文。。。。

咁多交通工具都無份參與,領乜鬼吖,而具真係雞碎咁多,刻薄成家

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-5-5 12:07 AM 發表
有人原來真係便利店或惠康都唔會去嘅!
siu兄,我真係唔會去,事關到時到候,個apps就走個紅色1字出嚟,好礙眼,咁就用手機攞咗佢,唔使礙眼,不過,我一個月都係得廿零蚊補貼咁大把。

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-5-5 12:57 AM 發表
咁多交通工具都無份參與,領乜鬼吖,而具真係雞碎咁多,刻薄成家
咁多個月,我未多過30元。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-5-5 01:00 AM 發表

咁多個月,我未多過30元。
我直情當呢個計劃唔存在

引用:
原帖由 後天粉紅的水樽 於 2019-5-5 12:49 AM 發表

有同事can得10文。。。。
我2月份,只得1蚊雞...

附件

Screenshot_20190505-010231_Octopus.jpg(70.17 KB)

引用:
原帖由 rabbit13 於 2019-5-5 01:03 AM 發表

我直情當呢個計劃唔存在
的確係,但又唔會唔記得嘅,到時佢就會提你。

知不知道呢個計劃做幾耐?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]