[本港新聞評論] 【逃犯條例】林鄭月娥:陳同佳最快10月獲釋修例刻不容緩 籲立會7月休會前通過

【逃犯條例】林鄭月娥:陳同佳最快10月獲釋修例刻不容緩 籲立會7月休會前通過 E-mail 此主題給朋友

行政長官林鄭月娥與保安局局長李家超在機場會見傳媒,回應台灣殺人案疑犯陳同佳洗黑錢罪成判監29個月,林鄭月娥稱,修訂《逃犯條例》有強烈迫切性、刻不容緩,預計陳同佳最快今年10月可以獲釋放,冀立法會暑假休會前通過。

繼續撇除大6,只與世界其他地區移交逃犯咪得囉~

仲有唔好剔除果9味呀,犯法就係犯法

新聞來源連結:
https://www.singtao.ca/3411248/2019-04-29/news-【逃犯條例】林鄭月娥:陳同佳最快10月獲釋修例刻不容緩+籲立會7月休會前通過/?variant=zh-hk

熱賣及精選
毒婦人又出黎呃傻仔, 係要搞佢去台灣就拿拿聲同台灣簽司法互助啦, 明明係政治任務仲係度扮野講公義!

回覆 引用 TOP

習主席講明党領導司法
中国不走司法獨立道路
第日一有引渡返大6
唔使泛民,根本任何人都可以舉呢個理由反對
會寫落判詞,一巴摑赤共臉
最後法官接納呢個理由就以此唔批引渡亦唔奇

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-4-29 08:12 PM 發表

習主席講明党領導司法
中国不走司法獨立道路
第日一有引渡返大6
最後法官接納呢個理由就以此唔批引渡亦唔奇 ...
修改引導, 廿三條, 國歌法....., 就係不停set地雷, 迫你香港人收聲, 日後就順利為所欲為, 好多香港人都仲未瞓醒, 總係以為眼前問題唔關自己事就覺得唔係問題, 乖乖地坐係度唔落地就唔駛怕地雷, 大陸人民生活上遇上不公平都永遠不敢出聲, 有朝一日香港就是如此!

唔知被杀嘅囡仔屋企人有冇参加游行,如果有,我就信班人真係为维护香港法治啦

人类永恒的愚蠢,就是把莫名其妙的担忧等同于智力超群
唔好郁下就话大陆人都点点点,14亿分之一具代表性,定係800万分之一具代表性?垃圾不分华洋陆港澳台

回覆 引用 TOP

為左一件垃圾要全香港人陪葬    為公義?   當人白痴

回覆 引用 TOP

臭三八,惡法怎能通過?漠視民意到這個地步,促請她下台!

流言蜚語擾愁城,
法理道義全盡喪,
唯望有朝見青天,
驅妖誅邪撥陰霾。

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-4-29 08:00 PM 發表

行政長官林鄭月娥與保安局局長李家超在機場會見傳媒,回應台灣殺人案疑犯陳同佳洗黑錢罪成判監29個月,林鄭月娥稱,修訂《逃犯條例》有強烈迫切性、刻不容緩,預計陳同佳最快今年10月可以獲釋放,冀立法會暑假休會前通過。
https://media.singtao.ca/wp-content/uploads/master_sandbox/2019/04/2019042916425716022.jpg

繼 ...
香港特區政府修訂逃犯條例之後香港人會被引渡去法制落後地方. 林鄭月娥害想害死香港!

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190429/59542686

【引渡惡法】訝異遊行人數眾多 田北辰提新建議:外人移交 港人港審

13萬名港人昨日上街反對「送中」惡法後,實政圓桌立法會議員田北辰參照中國和法國引渡條例的做法,今日就《逃犯條例》提出「外人移交,港人港審」新建議。田北辰指,根據其建議,任何外國人若在內地犯事,並遭內地政府要求引渡至內地受審時,可由特首決定是否交由香港法庭作決定;如疑犯犯罪時屬香港永久性居民,則由內地政府提出要求後,在本港法庭進行審理,毋須引渡至內地受審。

田北辰承認對遊行人數感訝異,預料《逃犯條例》法案委員會將會不斷有人點人數,今次《逃犯條例》包含的每一罪行,都要至少開兩次會討論,只是針對豁免的條例「已經有排審」,故他相信並無機會能在陳同佳獲釋前,或者7月前能提交立法會完成修例,「所以今日政府攞嚟呢個草案,係無咗個逼切性」。

問到若政府拒絕修改方案,他會如何投票時,田北辰稱若屆時陳同佳已離港,他「肯定唔會支持」方案;若陳同佳當時仍在港,他則會考慮支持,並再要求政府進一步修改修例內容。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190429/59542686

回覆 引用 TOP

陳同佳認洗黑錢是沒有用的

佢自己唔返台灣自首即係唔承認錯誤
應該全港全部談判專家游說佢自願返台灣自首

佢唔咁做, 唔承認錯誤, 我唔知佢點樣面對廣大香港市民
一個殺佐人而唔認錯的人, 又沒有接受應有懲罰的人, 你叫市民如何與之共處?

至於條例訂明前
(1) 要搞清楚在引渡審訊中如何確認獲提供的所謂證據
(2) 如何確保當地的審訊公平公正

有人咁得意講遊行人數, 如果真係要數人數, 不如嚟次全民公投

以前仲有好多人竟然夠膽講乜野13億人甚麼甚麼, 但又唔敢面對公投...
甚至台灣兩岸問題等好多課題, 你估有無人敢真正面對13億人的選擇?

原來人生就是夠不夠狠去愚玩智商不夠高的百姓

早說過他們只是小數
學人玩公關, 不知羞的在玩, 小記扮大員騙蠢人的公關
從那選舉一天開始, 不斷斷章取義, 混淆視聽

如今,
還敢說對他表遺憾的報告是還他清白
叫他下台仍說那証明他們自身求改變是對

不怕笑壞人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenlau88 於 2019-4-29 08:47 PM 發表

修改引導, 廿三條, 國歌法....., 就係不停set地雷, 迫你香港人收聲, 日後就順利為所欲為, 好多香港人都仲未瞓醒, 總係以為眼前問題唔關自己事就覺得唔係問題, 乖乖地坐係度唔落地就唔駛怕地雷, 大陸人民生活上遇上不公平都永遠不敢出聲, 有朝一日香港就是如此! ...
一切因泛民,港獨搞事

伒有泛民rubbish

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-4-29 08:12 PM 發表

習主席講明党領導司法
中国不走司法獨立道路
第日一有引渡返大6
最後法官接納呢個理由就以此唔批引渡亦唔奇 ...
加拿大司法獨立?美國司法獨立?唔好笑大人個口啦唔該。

引用:
原帖由 吹雪姐 於 2019-4-29 09:29 PM 發表

臭三八,惡法怎能通過?漠視民意到這個地步,促請她下台!
臭三八?係死八婆呀。仲想扮香港人?

回覆 引用 TOP

攞個殺人犯要全港人揹引渡法例,當市民傻仔甘舞

回覆 引用 TOP

台灣陸委會都認自己對唔住自己個良心,話唔會要求引渡陳同佳了,香港政府一於放左個犯啦,之後就可以日日笑狗台灣了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-21 02:56 PM 發表

加拿大司法獨立?美國司法獨立?唔好笑大人個口啦唔該。
美加唔係司法獨立唔通赤共司法獨立?

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。