• 瀏覽: 37,562
  • 回覆: 10
  • 追帖: 4
+8
引用:
原帖由 武川耐富 於 2019-4-26 10:37 AM 發表

似乎係的士過線撞寶馬!
我聽到的士因路邊泊有大型吊雞車,所以越過業面線發生意外,其實是的士落斜撞上寶馬房車。

現在汽車意外警方不作詳細報導,類似自殺案件,不去追查意外成因,因為警方現在做事"得過且過"。

我通常是看傳媒第一時間報導新聞才知道真相。

今次交通意外發生在凌晨時間,沙田段大老山隧道出口比較少車行駛,所以大型貨車及貨櫃車頭都泊在該處路邊。

從相片睇似乎寶馬房車越過對面線撞上的士,但意外發生後的士司機死亡,寶馬房車司機昏迷,最清楚是的士內女乘客。

但我懷疑上斜要越過對面線行車,而且將車速開到百公里以上,是否寶馬房車司機玩死亡遊戲,一切警方才知道,因為警方不作任何評論。

引用:
原帖由 jack_cheung 於 2019-4-27 07:04 PM 發表

點解會認為得過且過?理據何在?
因為已經冇人可以監察警方做事方式,以前會受立法會議員質問警方成績,現在則立法會議員已經冇人夠膽質問警方成績,因為香港人已改變思想。

現在冇人夠膽挑戰警方決定,議員和平示威需要被捉入監獄,點解立法會議員需要被捉入監獄?原來香港政府利用高壓統治香港人,香港人沒有人夠膽挑戰政府囉。

民選立法會議員都被捕,這是意味著行政大於一切,現在香港人認為警方做對調查方式,市民不准質疑,因為警方認為自己沒有錯,因為警方只會向中央負責任。

從今次報導已經知警方弄虛作假,因為警方認為違反法例大型吊雞車應該不受影響,所以索性報導寶馬房車出錯。

如果牽涉大型吊雞車違反泊路邊,即代表全港好多大型私人巴士,貨櫃車頭,大型貨車等等都是夜間違反泊在馬路上,代表全香港警察夜間冇人執法!

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-28 08:31 AM 發表

你睇嚟無細心睇過引述嘅報道,
亦將香港當成內地。

首先,香港和平示威,不等於合法。
香港有非法集會控罪,而呢條罪,係英治時代已經訂立。

其次,違法停車之後引起意外,香港無呢樣控罪。
反而內地曾經有司機,將私家車停喺合法車位,之後有違法嘅電動單車撞埋去,電動單車司機死亡。
法庭判私家車要賠償,因為私家車涉及意外。
據說內地此類情況偏都向要有買保險一方賠償,因為錢 ...
香港已經是中國城市,話唔同法律,實際係兩邊互通法律,呢種叫"共產黨法律"

普通法亦有不完善,違法泊在馬路吊雞車只是比告票,不告牽涉入意外事件,這是不合情合理,應該分先後次序,先告違法泊馬路,然後調查意外發生經過,這是法治原則。

所以不要只講香港法律,要講大陸法律,因為你我都是大灣區人。

引用:
原帖由 jack_cheung 於 2019-4-28 11:04 AM 發表

咁今次車禍可能都係中央造成,因為咁嘅駕駛態度係內地先見得多
你錯喇!

今次係吊雞車違法在先,然後影響的士視線發生意外,所以先告吊雞車,告佢冚家鏟!

累死的士司機,累到意外發生,應該告到吊雞車破產。

引用:
原帖由 jack_cheung 於 2019-4-28 12:02 PM 發表

吊雞車再告政府話無提供車位
你又錯喇!

吊雞車冇車位可以泊馬路咩,咪傻啦,我可以話冇錢所以去銀行打劫,你真可愛。

在元朗或在偏遠地方有很多大型泊車位,吊雞車司機只是貪方便才泊馬路上咋!(買得起吊雞車自然有車位)

引用:
原帖由 jack_cheung 於 2019-4-28 12:14 PM 發表

你估啲人咁易會認自己錯,雖然佢真係錯
所以咪用共產黨法律去治理香港。

香港已經被舊式法律管治香港一塌糊塗,因為冇普選,香港人不可以利用政治去分配香港土地,香港受共產黨執行法律去管治全港九新界,所以大家都以為半夜三更泊在馬路是合法,所以警察不告代表合法。

講到底,香港冇普選,香港人接受西方民主自由教育,應該靠民選選出議員去執行香港施政,不是只有一黨專政,因為香港已經有民選議席,而大陸仲行緊共產黨是最高指示。

香港本來是美英法治制度,英國無拉拉送返香港給英國,於是中國政府叫回歸祖國,漸漸全香港人接受,實際心裡還是受英式法律。

我呼籲今天不要再替佔中九子抱不平,需要出來遊行,而遊行目的是全香港人都要信奉共產黨,須要共產思想,更須要社會主義思想,香港全面大陸化。

講返今次吊雞車泊馬路上,香港警察應該向共產黨問責,應該控告吊雞車司機誤殺,殺一儆百。

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-28 12:33 PM 發表

按你嘅觀點
喺街見到非法入境者咪可以打佢……

法官大人,我只係出拳,而佢係違法出現,所以我出拳打中佢,我無錯。
而我請法官判佢賠償,因為佢違法出現嘅面,令我拳路被阻及拳頭受傷。 ...
你又天真。

應該第一時間捉住非法入境者然後報警拉佢,不是叫你打人,因為你可以跟蹤可疑人物。

其實香港已是中國城市自然冇非法入境者,所以你條問題多餘!

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-28 12:59 PM 發表

水平不同,最後回你……

小朋友,眼光遠大點,世界不止有中國及香港。
即使中國深圳,以前都有分一線,二線。
你天真!

香港是中國城市,你一定須要做大灣區人,如你仲沉迷香港法律,最後你將會背上國家罪名!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]