• 瀏覽: 69,021
  • 回覆: 1,072
  • 追帖: 4
+31
一名在美國波士頓留學的香港女生,近日在其學生報上撰寫千字文,以英文向當地學生解釋香港與中國之間...

該文章先解釋香港被割讓予英國,及後移交予中華人民共和國的過程,又指出香港的核心價值是《基本法》保障的言論、結社、新聞自由,「我和很多香港人都因為與中國某種程度上的政治分離而感到自豪,由中共統治的中國,以臭名昭著的方式審查互聯網,並囚禁異見人士」。

Frances Hui又提及,在去年參加學校迎新活動時,校方將她的家鄉稱為「中國香港(Hong Kong, China)」,她對此感到不悅,並認為校園內缺乏香港、台灣學生的聲音,認為校園不應避免政治敏感議題,反而要讓不同學生都有發聲平台。

一名自稱該文作者的網民,今日於網上討論區撰文。她稱自己其實是該學生報的編輯之一,而文章已打破該網站最高點閱率紀錄。她解釋寫作背後的理念,指自己一直希望用英文撰寫香港新聞,令香港獲更多國際社會關注。

她稱在寫完這篇文章後,獲不少台灣學生支持,但同時引起中國學生的討論,「有人post instagram tag我鬧我,有好多人喺篇新聞嘅留言部分到插我」。她又稱被校方聯絡召見,「雖然有其他編輯照住,我仍然覺得好不安」。

文章引起迴響後,多位中國學生亦向《The Berkeley Beacon》投稿,反駁Frances Hui的文章。投稿強調國際社會及法律上均同意,香港領土是中國一部分。而美國國務院及聯合國視香港為中國的一個特別行政區,因為校方將香港稱為「中國香港」做法合適。

佢都好過啲一路喺外國生活讀書,更甚者於之後時間移民到當地,然後再一路高舉愛國嘅旗幟嘅人

新聞來源連結:
https://thestandnews.com/politics/我來自香港-不是中國-美國留學港生-學生報寫中港之別-惹中國留學生反擊/

問題係佢既身分證同特區護照寫住中華人民共和國香港特別行政區
掩耳盜鈴,自己聽唔到以為無人聽到?鈴始終都會響

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-4-26 01:38 AM 發表
佢都好過啲一路喺外國生活讀書,更甚者於之後時間移民 ...
移民就不能愛國? 愛國就不能移民? 乜野道理
講返個女學生,佢有權選擇自己既身份,但冇權決定香港既地位
香港係中國一部分,已經係不爭既事實
佢既講法只反映佢既無知(或無恥)

好多台灣匪諜有意見,我在#192回覆左,copy返上黎...

移民可以有好多不同原因,我覺得主要係經濟或愛情方面
不時都係新聞睇到海外華人對祖國既激動,無論係PRC或ROC
甚至其他國家例如猶太人身在外國仍關心以色列
如果簡單咁話移民就唔愛國/愛國就唔可以移民
思想太狹隘

其實海外華人亦可以貢獻祖國
例如通過選舉影響該國對華政策
PRC同ROC在爭奪海外僑社都花唔少功夫
上年就有美國百年僑社改成PRC國旗

紐約百年僑社改掛五星旗 僑委會:中國新成員湧入- Yahoo奇摩新聞

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-26 01:46 AM 發表

移民就不能愛國? 愛國就不能移民? 乜野道理
講返個女學生,佢有權選擇自己既身份,但冇權決定香港既地位
香港係中國一部分,已經係一爭既事實
佢既講法只反映佢既無知(或無恥) ...
咁乜叫移民先, 宣誓食生菜?

引用:
原帖由 山邊小牛牛 於 2019-4-26 01:52 AM 發表
宣誓只係一個儀式
有人真心,有人當食生菜
睇下立法會就知啦

來自香港即係攞中國香港身分證嗱,佢唔係中國人咪取消中國香港身分證囉,講就天下無敵,做就無能為力正垃圾

引用:
原帖由 山邊小牛牛 於 2019-4-26 01:52 AM 發表

宣誓係當食生菜架,泛民表演左好耐嗱

由中共統治的中國,以臭名昭著的方式審查互聯網,並囚禁異見人士

曲線吋緊華為手機備案單新聞?

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-4-26 01:38 AM 發表
一名在美國波士頓留學的香港女生,近日在其學生報上撰寫千字文,以英文向當地學生解釋香港與中國之間...

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/hui-17_JLsfy_1200x630cropcenter.png

該文章先解釋香港被割讓予英國,及後移交予中華人民共和國的過程,又指出香港的核心價值是《基本法》保障的言論、結社、新聞自由,「我 ...
咁佢記得有事唔好揾中國領事館打求,揾親死全家!

比我估中喺港女

冇用架~只要唔係白色,有咩事D警察一樣連開30鎗

港女一個也嫌多,應該順手入埋美國藉,下次可以理直氣壯講「我是來美國,不是香港」

引用:
原帖由 Dracomak 於 2019-4-26 03:14 AM 發表
冇用架~只要唔係白色,有咩事D警察一樣連開30鎗
中國人就是白人,除了黑雜港人。中國本來是白人社會,後來被南亞黑鬼亂種。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]