[其他] 「我來自香港,不是中國」美國留學港生學生報寫中港之別惹中國留學生反擊 | 立場報道 | 立場新聞

來自香港即係攞中國香港身分證嗱,佢唔係中國人咪取消中國香港身分證囉,講就天下無敵,做就無能為力正垃圾

熱賣及精選
引用:
原帖由 山邊小牛牛 於 2019-4-26 01:52 AM 發表

咁乜叫移民先, 宣誓食生菜?
宣誓係當食生菜架,泛民表演左好耐嗱

引用:
原帖由 愛我請留言 於 2019-4-26 03:31 AM 發表

啱聽 香港還香港 大陸還大陸 唔好成日拉埋一齊黎講
香港還香港 大陸還大陸 啱呀,但香港係屬於中國,中國有絕對管治兼話事權亦係事實

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 湖海洗我胸襟 於 2019-4-26 09:05 AM 發表

重點問題:香港身份證+BNO護照,點睇?中國人or英國人or Both?
BNO護照等於英國人?你可以攞住BNO護照去公民投票?可以長期居留?有公民福利? 攞身份証就可以嗱

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-4-26 09:41 AM 發表

你一出世俾左個ID CARD 你   好似講到係你自己要求羅咁?
而且冇話唔可以有兩個國籍吧
香港係有人權,可以除時取消架,有人賴死都要揸住唔取消咋喎,一出世係俾ID CARD (出世紙)即係中國人嗱,黃皮喎唔通係白皮?死左換過層皮先嗱,英國人

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-4-26 09:53 AM 發表

有兩個國籍唔得??
大把人多過一個國籍LA ,而且唔認同中國同有香港ID CARD 有衝突 ?? 真係唔明你點諗
你又轉移視線嗱,關幾多國藉乜事呢,香港正苦都唔會理,而家話題係條女話自己係香港人唔係中國人,咁香港係屬於中國喎,呢個係事實黎架同條女咁唔鐘意做中國人為咩死嗱住中國香港身分證唔放呢?好委屈喎咁難為自己

引用:
原帖由 paoon 於 2019-4-26 10:14 AM 發表

金日成話自己係朝鮮人唔係大日本帝国人,但又死嗱住大日本帝国身分證唔放呢,真係好委屈。
咁有d人係天生犯賤既,又要唔認自己係中國人,又死嗱住中國香港身分證唔放
金日成冇唔認自己係朝鮮人,都冇話自己係日本人 黃C 真攪笑成日轉移視線

引用:
原帖由 paoon 於 2019-4-26 10:32 AM 發表

師兄概歎香港人同偉大的金日成大元帥一樣犯賤?
金日成冇唔認自己係朝鮮人,又冇話自己係日本人,你又轉移視線嗱
而家條女唔認自己係中國人但又死嗱住中國香港身分證咪叫犯賤囉

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。