• 瀏覽: 69,023
  • 回覆: 1,072
  • 追帖: 4
+31
是但啦

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-4-26 01:38 AM 發表
一名在美國波士頓留學的香港女生,近日在其學生報上撰寫千字文,以英文向當地學生解釋香港與中國之間...

該文章先解釋香港被割讓予英國,及後移交予中華人民共和國的過程,又指出香港的核心價值是《基本法》保障的言論、結社、新聞自由,「我 ...
思樂冰和阿桑奇的言論自由呢?

我諗我都會講清楚我是土生土長香港人,非大陸人,亦非大陸嚟
但我唔會否認我是中國人,香港是中國的,這是歷史及現實,我覺得身份並不可恥,可恥是自己是否品格低下,亦可能我並不熱衷政治,我會理解政治犯的迫害,但又同他們是兩個世界既人,我會喜歡過自己生活,唔覺香港甚至中國在法例及政治影到我,有好多嘢我唔明有些事實是要面對而非扮下嘢就當唔係,我會為我係香港人而高興,但我並不認為香港中國身份令我可恥

😂 有好多黃絲識abc,但唔識英文。😂

香港人做乜唔留係香港讀書呀? 為左食洋腸乜都做得出

引用:
原帖由 chungalex78 於 2019-4-26 03:44 AM 發表

亞洲被他們定義為黃皮膚,其中大家都知道,當時的清朝腐敗不堪,底層的老百姓都吃不飽,導致面黃肌瘦,因此黃皮膚一直是對中國人的一種貶稱,是一種歧視用詞,此後黃皮膚一詞專指中國人,是專指。

但是中國人真的是黃種人嗎北京大學張坤說:「中國人的膚色屬性從生物基因種類來判定的話,中國人不屬於黃種人的範疇,而是屬於白種人。」

首先我們要知道,白種人,黃種人,黑種人,在此之前西方國家只是根據各 ...
痴膠艦線!炎黃是(炎帝/黃帝)!康雍乾年代,(白人)是(夷人)!豬狗不如

你是誰呀~ 教我們點做人?還是要以你的標準做什麼國籍的人呀? 

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-26 01:46 AM 發表

移民就不能愛國? 愛國就不能移民? 乜野道理
講返個女學生,佢有權選擇自己既身份,但冇權決定香港既地位
香港係中國一部分,已經係不爭既事實
佢既講法只反映佢既無知(或無恥) ...
愛國何解要移民?

引用:
原帖由 復仇者4好好睇 於 2019-4-26 06:26 AM 發表
全世界都睇唔起 d 中國人
睇唔起又走去學中文? onX

點解唔走去學白話, 傻X

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-4-26 06:44 AM 發表
香港人做乜唔留係香港讀書呀? 為左食洋腸乜都做得出
咁國內高官子女呢?

近來美國政府捉好多中國間諜畫清界線 表明立場也是好的,無謂殃及池魚。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-26 03:20 AM 發表

中國人就是白人,除了黑雜港人。中國本來是白人社會,後來被南亞黑鬼亂種。
知唔知佢自己講緊乜嘢ga?

嘩!自慰表演來了,悞樂大家!謝謝

不滿但又無力改變,到你唔認咩