註冊 登入

[其他] 「我來自香港,不是中國」美國留學港生學生報寫中港之別惹中國留學生反擊 | 立場報道 | 立場新聞

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-4-26 01:38 AM 發表

一名在美國波士頓留學的香港女生,近日在其學生報上撰寫千字文,以英文向當地學生解釋香港與中國之間...

該文章先解釋香港被割讓予英國,及後移交予中華人民共和國的過程,又指出香港的核心價值是《基本法》保障的言論、結社、新聞自由,「我 ...
無知最可恨😂😂

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 唔買就要打能死 於 2019-4-26 06:17 AM 發表

你条懵能有本事赚人仔?
系洲际酒店开下门口,洗下厕所,或者都算赚人仔既。
我賺人仔,你係傻仔。

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-4-26 06:18 AM 發表

我賺人仔,你係傻仔。
你条懵能有本事赚人仔?
系洲际酒店开下门口,洗下厕所,就当系赚人仔?

回覆 引用 TOP

呢種人不宜回港,留外國做三等公民比鬼佬小。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-4-26 01:38 AM 發表

一名在美國波士頓留學的香港女生,近日在其學生報上撰寫千字文,以英文向當地學生解釋香港與中國之間...
https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/hui-17_JLsfy_1200x630cropcenter.png

該文章先解釋香港被割讓予英國,及後移交予中華人民共和國的過程,又指出香港的核心價值是《基本法》保障的言論、結社、新聞自由,「我 ...
呢度好多攬住本美國護照大大聲話愛終國愛共慘常黨

她一出生就有其他國家身份証,她從未領取過中國香港身份証或護照?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-4-26 05:40 AM 發表

法理9係咁。唔認中國人,係外國有事都係要搵中國外交人員幫手。呢啲嘢老百姓係無得揀嘅。
多此一舉回覆有意思嗎?
你可以唔認共產黨.........但為什麼要反中國?咁你從何而來?你老豆你老母係咩人?先自己對塊鏡睇下自己咩膚色、眼珠、頭髮、自己講咩方言、寫咩字?你記住你都係出生係中國領土係無得揀....咁簡單的事情都分別不到?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-26 01:46 AM 發表

移民就不能愛國? 愛國就不能移民? 乜野道理
講返個女學生,佢有權選擇自己既身份,但冇權決定香港既地位
香港係中國一部分,已經係不爭既事實
佢既講法只反映佢既無知(或無恥) ...
愛國又移民?
你老味...講出嚟都on9啦...
面皮幾呎厚..

老婆....我好愛你㗎...
叫雞還叫雞....我都係咁愛你..
可以嘛?

引用:
原帖由 大細所吹 於 2019-4-26 05:14 AM 發表

記住!台灣人還可以說我係台灣人民!因為佢地重有自己既總統自己既軍隊自己既法律,聯合國沒有認同台灣係一個國家,但一切國家既條件都有了!香港?妳試下拿妳本特區護照叫美國政府或歐洲政府保護妳妳睇答案會點?香港女人只有黃絲女人頭腦才會咁渾噩咁白癡!

一般拿著香港特區護照既香港人都好自然會說中國香港!叫中國香港我唔知錯在那?妳地喜歡叫自己英屬香港?美屬香港?還是亞洲香港?地球香港?那個可以代表到妳心目 ...
台灣是中國的
你個反中人都幾無恥

俄吞併了中國超過3個德國大的領土(橙綠色部分)
在入侵時屠殺20萬漢人和各族中國平民
再殖民白人,俄現其中一主要天然氣田位處在那土地之上

通常愛國者都係移民外國,之後就話自己好愛國。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔買就要打能死 於 2019-4-26 06:13 AM 發表

你条懵能有本事赚人仔?
系洲际酒店开下门口,洗下厕所,或者都算赚人仔既。
佢賺人仔時係咁俾人吊,而家咪在香討平衡番下囉...

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

點解唔話 我是地球人 實無錯架

回覆 引用 TOP

一人一力,積沙成塔。打倒共產黨!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。